Studententeam Delft Hyperloop is zondag 21 juli vierde geworden in de finale van de 2019 SpaceX Hyperloop Pod Competitie in Los Angeles. Met hun hyperloop pod, een soort voertuig dat in een vacuümbuis nagenoeg geen luchtweerstand ondervindt en hierdoor extreem hoge snelheden kan behalen, haalde het team op de track van één kilometer lang, een snelheid van 196 km/u. Hiermee eindigde het team onder andere achter de Duitse rivalen van Universiteit München met een snelheid van 465 km/u. Dit meldt Delft Hyperloop.
Elon Musk
Uit de honderden inzendingen was het studententeam uit Delft samen met 21 andere teams geselecteerd om, op uitnodiging van Elon Musk, naar Los Angeles te komen voor de competitie. De teams moesten de afgelopen week eerst nog 122 veiligheidstesten doorstaan, waarna slechts vier teams, waaronder Delft Hyperloop, werden gekozen om te racen in de vacuümbuis van SpaceX. Helaas trad er tijdens de run een probleem op met de communicatie met één van de computers aan boord, waardoor de noodremmen geactiveerd moesten worden.
Succesvolle dagen en dagen met tegenslagen
Dat het team uiteindelijk in de finale zou komen te staan was allerminst zeker. De testweek begon met een vliegende start. In de eerste dag voltooide het team al 53 tests. Hierna volgde een periode waarin sommige testdagen vlekkeloos verliepen en andere dagen gevuld waren met tegenslagen, zoals het uitzwenken van de wielen en elektronische componenten die kortsluiting hadden. Desalniettemin rondde het team de laatste test succesvol af en waren zij zelfs een dag voor het einde van de testweek klaar.
Trots op finaleplek
Het was dan ook een grote teleurstelling dat de communicatie het af liet weten. Het team is zeker teleurgesteld over de uitkomst, aangezien het voertuig niet op volledig vermogen heeft kunnen rijden. Toch verlaat het team het SpaceX terrein met opgeheven hoofd. “We zijn trots dat we aan de finale van de SpaceX Hyperloop Pod Competitie hebben deelgenomen en uit de honderden teams vierde zijn geworden.” aldus Team Captain Rieneke van Noort.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Hyperloop Delft