KNAW Early Career Award voor twaalf jonge onderzoekers

Twaalf jonge onderzoekers, drie uit elk van de vier wetenschapsdomeinen van de KNAW, krijgen een KNAW Early Career Award. De prijs, een bedrag van 15.000 euro en een kunstwerk, is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en vernieuwende, originele onderzoeksideeën hebben. De KNAW Early Career Award wordt dit jaar voor de tweede keer toegekend. Dit meldt de KNAW.

De winnaars komen uit de volle breedte van de wetenschap. Ze doen onderzoek naar bijvoorbeeld klokkenluiden in de Europese Unie, de invloed van stress van moeders (door onder andere Covid-19) op de ontwikkeling van kinderen, het verschil in tempo van hersenaftakeling bij verschillende bevolkingsgroepen, vibrerende sokken voor Parkinsonpatiënten, de werking van zwarte gaten en (de)kolonisatie aan de hand van geluidsopnames uit Zuidoost-Azië.
 
De winnaars zijn gekozen in vier KNAW-wetenschapsdomeinen: geesteswetenschappen, gedrags-, maatschappij- en rechtswetenschappen, natuur- en technische wetenschappen en medische, medisch-biologische en gezondheidswetenschappen. Per domein zijn er drie winnaars. De KNAW Early Career Award bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro, beschikbaar gesteld uit het KNAW Akademiefonds. Dit bedrag mag door de winnaars naar eigen inzicht worden besteed aan hun onderzoekscarrière. 
 

Kunstobject

Alle winnaars ontvangen ook het kunstobject Extended Jewellery van Laura Klinkenberg (1992). Dit is een messing schroef met een ‘twist’. De twist heb je zowel in de wetenschap als in de kunst nodig om tot nieuwe ideeën te komen. Ook staat het symbool voor tegendraadsheid in het onderzoek. De maker van het kunstwerk won met Extended Jewellery de kunstprijsvraag van de KNAW Early Career Award. De prijs bestaat uit een bedrag van 7.500 euro. Klinkenberg studeerde aan de sieradenafdeling van de Gerrit Rietveld Academie en heeft een eigen bedrijf, Ritual Design.
 

Uitreiking

De uitreiking van de KNAW Early Career Award vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op 15 februari 2021.
 
Door: Nationale Onderwijsgids