Week 6: jongeren staan op instorten, eindexamens gaan door

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?


Maandag: ‘82 procent van de jongeren zit tegen een burn-out aan’

Volgens het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) staat een zeer groot deel van de Nederlandse jongeren op instorten. Maar liefst 82 procent van de jongeren dreigt uit te vallen door zware stress, meldt het centrum op basis van nieuw onderzoek. Er zijn verschillende oorzaken voor deze stress, zoals de angst om het eindexamen niet te halen, studievertraging en de gevolgen daarvan, en het wegvallen van het vangnet van vrienden.


Dinsdag: AOb: Leraren verdeeld over doorgaan centrale examens

Een enquête van de Algemene Onderwijsbond toont aan dat minder dan de helft (45 procent) van de leraren wil dat de centrale eindexamens doorgaan op de manier die minister Slob in december afkondigde. Zo’n 30 procent van de leraren wil dat er überhaupt geen eindexamens worden gehouden en dat leerlingen dus slagen of zakken op basis van de schoolexamens, en een kwart wil dat er alleen examens worden afgenomen in de kernvakken.


Woensdag: Helft van de middelbare scholieren krijgt geen online bewegingsonderwijs

Zeker de helft van de middelbare scholen doet helemaal niets aan online bewegingsonderwijs, wat ervoor zorgt dat scholieren steeds minder bewegen, aangezien ze nu ook niet naar school fietsen of wandelen. Veel gymleraren die nog wel lesgeven worstelen met de invulling van die lessen. Volgens onderwijsadviseur Eric Swinkels zal de bewegingsarmoede er toe leiden dat een grotere groep kinderen zich motorisch minder goed ontwikkelt.


Donderdag: ‘Met kleine groepjes werken blijkt lastig voor scholen’

De Algemene Vereniging Schoolleiders meldt naar aanleiding van een peiling dat basisscholen moeite hebben met het werken in kleine groepjes, om zo het risico op coronabesmettingen te verkleinen. Op 59 procent van de scholen lukt het niet om het advies om in kleinere groepjes te werken op te volgen. Op slechts 7 procent van de scholen lukt dit wel helemaal goed.


Vrijdag: Eindexamens gaan door, maar leerlingen mogen één extra onvoldoende halen

Minister Slob heeft besloten dat de centrale eindexamens dit jaar wel doorgaan, ondanks de leerachterstanden die veel leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen. Wel wordt er 37 miljoen euro geïnvesteerd in extra begeleiding van eindexamenleerlingen. Daarnaast mogen leerlingen één extra onvoldoende halen, zolang dat niet op een kernvak is, en komen er twee tijdvakken waarin leerlingen hun eindexamen kunnen maken.

Door: Nationale Onderwijsgids