Week 12: Week van het geld, Ideas on Stage en beeldscherm als oppas

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Tiende editie van Week van het geld begint op basisscholen

Het startschot werd gegeven door koningin Máxima. Het thema is dit jaar ‘Leren omgaan met geld is goud waard’. Ook minister Wopke Hoekstra van Financiën en minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media waren aanwezig bij de opening. Koningin Máxima en beide ministers gingen tijdens de uitzending in gesprek met leerlingen over verstandig omgaan met geld en ‘gouden geldtips’. Vorig jaar ging de Week van het geld niet door vanwege het coronavirus. Nu wordt alles online gehouden.
 

Dinsdag: Ideas on Stage: verkiezing Beste Leerbedrijf en Praktijkopleider online

De verkiezing beste leerbedrijf en beste praktijkopleider voor het mbo wordt vanwege de coronacrisis in een ander jasje gestoken. Via Ideas on Stage worden prachtige initiatieven die een podium verdienen in de spotlights gezet. Scholen en mbo-studenten kunnen leerbedrijven en praktijkopleiders hiervoor opgeven bij SBB.
 

Woensdag: Zelftesten voor het onderwijs vanaf medio april grootschalig ingezet

De zelftesten worden allereerst ingezet op middelbare scholen voor het risicogericht testen van leerlingen en onderwijspersoneel, als zij in dezelfde ruimte als een besmette persoon zijn geweest. Ook wordt de zelftest preventief ingezet voor onderwijspersoneel. Zij kunnen de test thuis twee keer per week bij zichzelf uitvoeren, als ze geen klachten hebben. Vanaf eind april kunnen studenten in het hoger onderwijs minstens één keer per week een zelftesten doen om weer één dag in de week in de collegebanken te zitten. Ook voor het mbo zullen zelftesten beschikbaar worden gesteld.
 

Donderdag: Schoolleidersrapport: opvang, onderwijs en zorg moeten meer samenwerken

Schoolleiders willen meer samenwerking tussen kinderopvang, onderwijs en jeugdzorg. Daarnaast hebben schoolleiders optimale handelingsruimte en toerusting nodig om hun werk goed te kunnen doen. Ook zou de financiering eenduidiger gemaakt kunnen worden, blijkt uit het rapport ‘Schoolleiders over de Toekomst’.
 

Vrijdag: Ouders positiever over effect van media op kinderen

Ouders van kinderen van 0 tot en met 6 jaar zijn positiever gaan denken over het effect van media op hun kind in vergelijking met eerdere jaren. Zo vinden veel ouders dat media hun kind helpen met onder meer taalontwikkeling en rekenvaardigheid, blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021 in het kader van de Media Ukkie Dagen. Ouders zijn minder positief over het effect van media in relatie tot online onderwijs. Ruim een kwart van de ouders van 5-6-jarigen geeft aan dat hun kind hierdoor minder goed kan leren. Daarnaast zetten veel ouders het beeldscherm in als handige oppas terwijl ze bijvoorbeeld koken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids