Hare Majesteit Koningin Máxima is vrijdagochtend 15 maart aanwezig bij de afsluiting van de dertiende editie van de Week van het geld in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Van 11 tot en met 15 maart zetten duizenden scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo zich in om kinderen en jongeren het belang bij te brengen van goed omgaan met geld. Het thema van dit jaar is ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’. De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, is ook aanwezig. Dat meldt de Rijksoverheid.
Koningin Máxima reikt tijdens de bijeenkomst twee awards uit aan leerlingen met de beste inzendingen voor een jongerencampagne over goed omgaan met geld. Klassen uit het voortgezet onderwijs en het mbo hebben op basis van themapakketten van Wijzer in geldzaken voor hun leeftijdsgenoten een campagne gemaakt over geldzaken. De klassen met de genomineerde inzendingen pitchen tijdens de bijeenkomst hun campagne. De juryvoorzitter, minister Schouten, geeft een toelichting op het juryrapport.
Voorafgaand aan de uitreiking lanceert de minister de nieuwe voorlichtingscampagne ‘Je Geld de Baas – Hoe voorkom jij de Betaal Later Kater’ die jongeren tussen vijftien en eenentwintig jaar informeert over de risico’s van achteraf betalen. Het aantal jongeren met betalingsproblemen is de laatste jaren toegenomen. Dat komt onder meer door apps die het achteraf betalen van aankopen mogelijk maken. Door gebrek aan overzicht kunnen uitstaande bedragen snel oplopen en zelfs leiden tot schulden. Onderzoek van Wijzer in geldzaken in het kader van de Week van het geld 2024 laat zien dat tien procent van de jongeren tussen de zestien en negentien jaar wel eens financiële problemen heeft door kopen op afbetaling.
Financiële vaardigheden
Platform Wijzer in geldzaken streeft naar structurele integratie van les in financiële vaardigheden in het onderwijscurriculum. Naast het basisonderwijs is er een toenemende behoefte aan lessen over geldzaken in het voortgezet onderwijs en mbo. Dit draagt ook bij aan het voorbereiden van leerlingen en studenten op de financiële verantwoordelijkheden die zij krijgen als zij achttien jaar worden.
Aandacht voor financiële educatie
Koningin Máxima vraagt als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. In het platform werken partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en voorlichtings- en consumentenorganisaties samen aan de missie ‘Nederland financieel voorbereid’. Het platform is een initiatief van het ministerie van Financiën en organiseert jaarlijks onder meer de Week van het geld en de Pensioen3daagse.
Door: Nationale Onderwijsgids