Belangrijke reden voor uitval onder studenten is het online onderwijs

Jaarlijks valt een op de drie eerstejaarsstudenten uit of switcht van studie. Dat kost de samenleving veel geld. De studiekeuzecheck, die is ingevoerd om uitval en switchen te voorkomen, werkt niet, vinden eerstejaarsstudenten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1064 eerstejaars van Qompas, een bedrijf dat is gespecialiseerd in loopbaanontwikkeling. Dit meldt Qompas.

Aankomend studenten (hbo en wo) kunnen op hun hogeschool of universiteit een studiekeuzecheck krijgen om te toetsen of zij de juiste studie hebben gekozen. Deze wet is in 2014-2015 ingevoerd om switchen en uitval te verminderen. 
 

Studiekeuzecheck werkt niet voldoende

Meer dan de helft van de studenten die afgelopen studiejaar zijn geswitcht of gestopt in hun eerste studiejaar, konden door de studiekeuzecheck niet vaststellen of zij de juiste studiekeuze hadden gemaakt. Van de eerstejaars zegt slechts 14 procent volmondig dat de studiekeuzecheck heeft bijgedragen aan een juiste studiekeuze.
 
Twee op de drie hbo- en wo-studenten heeft afgelopen jaar een studiekeuzecheck gekregen, ruim een derde niet. Hogescholen en universiteiten zijn verplicht een studiekeuzecheck aan te bieden als studenten erom vragen. Studenten zijn verplicht een check te doen als de onderwijsinstelling dit vraagt. De uitslag mogen zij naast zich neerleggen. Rond de 40 procent heeft echter geen feedback gekregen of kan zich dat niet meer herinneren. 
 

Online onderwijs zorgt voor veel uitval

Als belangrijke redenen om te stoppen of switchen in het afgelopen jaar noemt 85 procent van de uitvallende eerstejaars het online onderwijs door corona. 81 procent vond online onderwijs niet motiverend; 68 procent miste sociaal contact; 52 procent kon de stof niet goed volgen en eenzelfde percentage vond het saai. Een derde geeft aan geen vrienden te hebben gemaakt bij de nieuwe studie. Ook over de begeleiding was 59 procent van de uitvallende eerstejaars niet tevreden. 
 
Bekijk hier het onderzoek van Qompas.
 
Door: Nationale Onderwijsgids