De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent een eredoctoraat toe aan immunologen en echtpaar Ugur Sahin en Özlem Türeci. Sahin en Türeci ontvangen het eredoctoraat voor hun cruciale bijdragen aan onderzoek naar de ontwikkeling van mRNA-vaccins, in het bijzonder voor hun werk voor het BioNTech/Pfizer-vaccin voor COVID-19. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de UvA op maandag 10 januari 2022. Dit meldt de UvA.
Prof. dr. Ugur Sahin en dr. Özlem Türeci zijn bekend en befaamd vanwege hun baanbrekende onderzoek naar vaccins gebruikmakend van messenger ribonucleic acid, beter bekend als mRNA, een techniek die in de huidige pandemie gebruikt is voor de ontwikkeling van vaccins voor COVID-19. Hun decennialange onderzoek naar mRNA-vaccins, eerst aan de Medische Universiteit in Homburg-Saar en later aan de Medische Faculteit van de Johannes Gutenberg Universiteit, legde de wetenschappelijke basis voor de oprichting van BioNTech. Als BioNTech's Algemeen Directeur en Hoofd Medische Dienst van BioNTech, staan Sahin en Türeci aan de basis van innovaties op het gebied van mRNA-vaccins en immunologie.
mRNA-vaccins
Sahin leidt BioNTech’s onderzoek en ontwikkeling van mRNA-vaccins. Dit onderzoek heeft een grote impact op het ontwerp van vaccins, de werkzaamheid en de snelheid waarmee ze gegenereerd kunnen worden. Daarnaast heeft dit onderzoek de basis gelegd voor de huidige mRNA-vaccins tegen COVID-19.
BioNTech/Pfizer
Türeci was pionier op het gebied van gepersonaliseerde vaccins op basis van mRNA samen met Ugur Sahin. Ze leidt en initieerde Project Lightspeed, de succesvolle inspanning om een vaccin tegen COVID-19 te produceren en distribueren, dat nu bekend staat als het BioNTech/Pfizer-vaccin. Daarnaast heeft Türeci meegewerkt aan de ontdekking van kankerantigenen en verschillende soorten immunotherapie die in klinische ontwikkeling zijn.
"Onze afdelingen Experimentele Immunologie. Medische Microbiologie en Moleculair Celbiologie & Immunologie doen veel onderzoek naar vaccinontwikkeling, en er zijn al verschillende samenwerkingen geweest met prof. dr. Sahin en BioNTech voor de ontwikkeling van kanker en hiv-vaccins," vertelt erepromotor Yvette van Kooyk.
Hoop aan de samenleving
"De ongekende ontwikkeling en implementatie geeft hoop aan de samenleving dat de COVID-19-pandemie kan worden ingedamd. De bijdrage van prof. dr. Sahin en dr. Türeci ligt daarmee niet alleen op het gebied van onderzoek en valorisatie, maar heeft eigenlijk een impact op alle fronten van onze huidige samenleving. Deze eredoctoraten kunnen mogelijk een enorme boost geven aan de bestaande samenwerking rond de ontwikkeling van een vaccin tegen hiv en kanker, en aan andere Amsterdamse topgroepen op het gebied van immuniteit- en infectie-onderzoek," voegt erepromotor Theo Geijtenbeek eraan toe.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: UvA