STAP-budget wat is het en wat kun je ermee

Vanaf 1 maart 2022 kunnen alle werkenden en werkzoekenden in Nederland een STAP-budget aanvragen. Ze hebben recht op maximaal 1.000 euro per jaar voor scholing en ontwikkeling. De subsidie is te gebruiken voor het volgen van een training, cursus, of opleiding. Wat is het STAP-budget? Hoe vraag je dit aan? En wat kun je ermee? 

Wie gebruik wil maken van geld uit het STAP-budget kan hiermee een opleiding, training of cursus volgen. De overheid wil namelijk dat werkenden en werkzoekenden kunnen beslissen over hun loopbaanontwikkeling. Zo hebben zij meer kans om een baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

STAP-budget aanvragen

Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Wel zijn hier een aantal voorwaarden aan verbonden. Aanvragers moeten bijvoorbeeld 18 jaar of ouder zijn en mogen nog geen AOW ontvangen. Ook moet de gewenste training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan. Cursussen die niet arbeidsgericht zijn, worden eruit gefilterd. Het hebben van de Nederlandse nationaliteit is geen vereiste. Dat betekent dat ook expats hier gebruik van kunnen maken.

Na goedkeuring van de aanvraag, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. Let op: je kunt het STAP-budget ieder jaar opnieuw aanvragen, maar je kunt het geld maar besteden aan één opleiding per jaar. Je kunt geen geld van het budget overhouden voor een volgende cursus of opleiding.

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat ook kwetsbaren op de arbeidsmarkt bereikt worden. Daarom start haar ministerie met een voorlichtingscampagne. Haar teams gaan er ook voor zorgen dat juist die mensen bereikt worden die nog niet zo heel veel eerder een opleiding hebben gedaan.

Omscholen en baan houden of wisselen

Door je te laten om- of bijscholen kun je voorkomen dat je je baan verliest. Heb je geen baan of ben je op zoek naar iets nieuws, dan vergroot dit ook de kansen daarop. Werk verandert namelijk snel en steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen, terwijl er in de zog, techniek en het onderwijs veel vacatures zijn.
Mensen in een zwaar beroep, bijvoorbeeld de bouw, kunnen omscholing gebruiken om van baan te wisselen en op een gezonde manier de AOW-leeftijd te bereiken.

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten

Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Sinds 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.

De overheid wil dat mensen met het STAP-budget zelf kunnen kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als ze bijvoorbeeld te weinig geld hebben om (bij)scholing te volgen. Daarom vervangt het STAP-budget de fiscale aftrek scholingskosten.

Later inschrijven?

Iedere twee maanden start een nieuwe aanmeldperiode. Dat betekent dat mensen die nu nog niet weten welke opleiding ze willen volgen, bedenktijd hebben. Joke van der Velpen van Visma Raet raadt het iedereen aan om te kijken naar de opleidingsmogelijkheden, ook mensen die nu tevreden zijn met hun werk. “De tijd van een studie volgen, werk vinden en na je 25ste nooit meer een boek hoeven openslaan is voorbij.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky
Bronnen: Rijksoverheid, NOS, Algemeen Dagblad