Energieprijzen en inflatie sporen aan tot thuiswerken en afstandsonderwijs

De Rijksuniversiteit Groningen gaat door de gestegen gasprijzen, de inflatie en de positieve ervaringen met het thuiswerken en afstandsonderwijs het onderwijs en werken aan de universiteit anders vormgeven. De voorzitter waarschuwt wel dat dit gepaard zal gaan met kinderziektes. Dat meldt ScienceGuide. 

Er staan veel ruimtes leeg en de kosten lopen op vanwege de inflatie en energieprijzen. Daarnaast zijn er volgens voorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, Jouke de Vries, veel positieve ervaringen met thuiswerken. Inmiddels worden er naast de coronascenario’s ook scenario’s gemaakt over de energiekosten en de inflatie.

Gasprijzen 

Robbert Dijkgraaf heeft eerder dit jaar nog ontkend dat de gasprijzen aanleiding kunnen zijn voor het terugschroeven van het fysieke onderwijs. De minister legde aan de Tweede Kamer uit dat er altijd een onderwijskundige visie ten grondslag moet liggen aan zo’n keuze en niet de gasprijzen. 

Hybride werken 

Uit een evaluatie onder RUG-medewerkers blijkt ook dat ze graag hybride blijven werken. De medewerkers zijn heel tevreden met de middelen die de universiteit beschikbaar stelt voor het thuiswerken. Zo’n 58 procent van de medewerkers is tevreden over het online contact met de studenten. 18,5 procent is zeer tevreden. 

Discussie in de rest van Europa 

De discussie over de combinatie van thuisonderwijs, corona en de gestegen energieprijzen speelt niet alleen in Nederland. In Duitsland wordt nu overwogen om de kerstvakantie te verlengen om op die manier de energieprijzen van hoger onderwijsinstellingen te drukken. Elders in Europa worden door hoger onderwijsinstellingen scenario’s opgesteld om bij extreem hoge energieprijzen over te schakelen op online onderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk