In het beter begrijpen van smaak en smaakcompositie is er weer een belangrijke stap gezet. Het mondgevoelmodel blijkt erg bruikbaar te zijn voor het meten van smaak. In het proefschrift ‘Unraveling Mouthfeel. A novel approach to understand taste’ van Georgios Agorastos is dat een belangrijke conclusie. Daarbij zijn er ook nieuwe inzichten naar voren gekomen over de rol van speeksel in het proeven. Dat meldt T.A.S.T.E.
Dat smaak kon worden ingedeeld op basis van mondgevoel en smaakintensiteit is in 2004 voor het eerst wetenschappelijk onderbouwd in het proefschrift van Peter KLosse (The Concept of Flavor Styles to classify flavors). Uiteindelijk heeft de Stichting T.A.S.T.E de afgelopen jaren, met hulp van de provincie Limburg, smaak verder onderzocht.
Maatschappelijke betekenis
De nieuwe informatie die nu is ontdekt heeft maatschappelijke betekenis bij het bevorderen van de gezondheid. Op 13 juli aanstaande verdedigt de promovendus zijn proefschrift om 16.00 uur in de aula van de Universiteit Maastricht.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk