Acht van de tien Nederlandse universiteiten stoppen met de korting op het collegegeld voor nieuwe studenten die uit Oekraïne komen. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS. De studenten moeten aankomend studiejaar gewoon het volledige bedrag betalen. Daardoor zijn ze duizenden euro’s pet studiejaar duurder uit. Dat meldt de NOS.
Afgelopen jaar besloten de hogescholen en universiteiten om de Oekraïense vluchtelingen korting te geven op het collegegeld. Normaal gesproken zouden ze het bedrag voor studenten van buiten de Europese Economische Regio moeten betalen. Dat varieert van 8000 euro tot 15.000 euro.
De 540 studenten die al met hun studie zijn begonnen mogen deze wel onder dezelfde voorwaarden afmaken. Zij hoeven dus niet het hogere tarief te betalen. Het is nog niet duidelijk hoeveel Oekraïense studenten dit jaar beginnen aan een studie en wel het hogere tarief moeten betalen.
Hogescholen
De Vereniging Hogeschool bekeek zelf hoe het dit jaar verdergaat op de hogescholen. Een klein deel van de hogescholen verlaagt het collegegeld opnieuw. Een meerderheid van de 36 hogescholen heeft nu nog geen besluit genomen in wat ze gaan doen.
De onderwijsinstellingen hoopten er nog op dat het kabinet de kosten zou gaan overnemen. Demissionair minister Dijkgraaf liet in juni al weten dat dit niet het plan was. De instellingen mogen volgens Dijkgraaf zelf beslissen wat ze willen.
Vluchtelingen in Nederland
Normaal gesproken kunnen vluchtelingen in Nederland pas gaan studeren als ze een verblijfstatus hebben. Dan ontvangen ze ook pas studiefinanciering en betalen ze het lagere collegegeld. De organisatie voor vluchtelingenstudenten UAF vindt dat onderwijsinstellingen of gemeenten niet moeten opdraaien voor de studiekosten van vluchtelingen. De landelijke overheid moet juist zorgen voor de toegang tot onderwijs.
De UAF zegt wel dat we genoeg kunnen leren van de situatie met de Oekraïners. “Er zijn meer vluchtelingen in Nederland waarvan je weet dat de kans heel groot is dat ze een status krijgen. Bijvoorbeeld Syriërs. Voor hen moet je het ook mogelijk maken om te studeren.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk