Bij het Talencentrum Rijksuniversiteit Groningen is in juni de eerste cursus Engels voor gezond ouder worden gestart. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat het leren van een vreemde taal het ontstaan van dementie en Alzheimer kan vertragen en gevoelens van depressie op latere leeftijd kan voorkomen of verminderen. Dat wilden ze bij de RUG verder onderzoeken en daarom is het Bilingualism and Aging Lab (BALAB) opgericht. Sectiehoofd van het Talencentrum, Seyit Gök, maakt daar ook deel vanuit. Toen hij tijdens het onderzoek de positieve effecten op de deelnemers zag, besloot hij het onderzoek in de praktijk te brengen. Nu biedt hij taalcursussen aan aan mensen van 60 jaar en ouder. Dat meldt de RUG.
“Mijn idee was eigenlijk om het Talencentrum te gebruiken als een plek voor het onderzoek, waar we theorie en praktijk met elkaar in contact kunnen brengen”, zegt Gök. De deelnemers aan de cursus merkten al snel dat de cursus een positief effect had op hun stemming. De taaltraining zorgde ook voor een persoonlijk doel, namelijk sociale contacten en een verbinding met de maatschappij. “Zelfs zonder de erkende onderzoeksresultaten bleek zo al dat de trainingen een grote impact hadden. Daarom wilde ik de taaltrainingen voor 60-plussers zo snel mogelijk voor iedereen beschikbaar maken.”
Input voor het onderzoek
Doordat het onderzoek nu ook nog loopt is het nog niet voor alle technieken duidelijk wat beter past bij de doelgroep. “De cursussen die we nu geven zorgen daardoor ook voor input voor het onderzoek. Als ons dingen opvallen tijdens de cursussen geven we dit door aan de BALAB, zodat zij verder kunnen gaan met het onderzoek”, aldus Gök.
Nu alleen nog Engels
In september en november gaan de volgende cursussen Engels voor gezond ouder worden weer beginnen. Vooralsnog blijft het bij Engels, maar wie weet volgen er in de toekomst ook andere talen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk