Studenten die in de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) demonstreren, mogen daarvan toch foto’s en video’s maken. In overleg met de universiteitsraad is dat door het college van bestuur besloten. De universiteit wil hiermee het verzoek van de demonstrerende studenten inwilligen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
De RUG kreeg vorig jaar te maken met bezettingen in het Academiegebouw. Ontslagen docent Suzanne Täuber was daarvan de aanleiding, Er werd door de studenten namelijk aandacht gevraagd voor haar veiligheid. Tijdens de laatste bezetting werd er hardhandig ingegrepen door de politie, daarbij werd zelfs een docent geslagen met een wapenstok.
Huisregels
Naar aanleiding daarvan zijn de huisregels aangepast. De universiteit kan naar aanleiding van deze regels nu adequaat reageren. Demonstraties moeten om 19.00 uur stoppen en er mogen geen posters zonder afzender worden opgehangen in de gebouwen van de universiteit.
Uitlekken van foto's en filmpjes
Alle regels zijn meteen in werking getreden, maar het verbod op het maken van filmpjes en foto’s werd opnieuw besproken tijdens een vergadering. Medewerkers en studenten van de RUG zouden veiliger zijn als er geen foto’s of filmpjes zouden uitlekken. Maar deze regel geldt nu niet. Een woordvoerder van de RUG laat weten dat in overleg met de universiteitsraad is besproken de regel toch niet in te voeren.
Groninger Studentenbond
De Groninger Studentenbond laat weten blij te zijn dat het verbod niet doorgaat. Maar Ken Hesselink van de Groninger Studentenbond stelt dat de overige huisregels nog steeds blijven bestaan en dat de studenten zich daartegen blijven verzetten. Hesselink noemt de regels in strijd met het recht om te demonstreren. “De universiteit heeft al vierhonderd jaar geen regels gehad. En vroeger verliepen de demonstraties een stuk heftiger.”
De Groninger Studentenbond heeft vorige week een brief gestuurd naar de RUG met het verzoek om de huisregels te annuleren. Hesselink hoopt dat de RUG daarop reageert, want op die manier kunnen alle partijen met elkaar in overleg.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk