Met Night University opent Tilburg University op donderdag 16 mei vanaf 16.00 uur haar deuren voor iedereen die nieuwsgierig is, van jong tot oud. Het gratis festival geeft de kans op een bijzondere manier een kijkje te nemen op de universiteit en laat je kennismaken met wetenschap en het campusleven. Het thema van deze 10e editie van het festival is ‘Feiten & Fabels’. Dat meldt Tilburg University.
Hoe weet je of iets waar is, of niet waar? Wetenschappers zijn daar continu mee bezig. In tijden dat we worden overspoeld met informatie en de (data)technische mogelijkheden is deze vraag relevanter dan ooit. Maar ook kun je je afvragen waarom mensen altijd al zo makkelijk geloven in verzinsels en onwaarheden. En als je het thema wat meer filosofisch benadert: wat verstaan we überhaupt onder ‘waarheid’?
Kijkje in het vakgebied
Tot na middernacht is iedereen uitgenodigd om te kiezen uit een vol programma met lezingen, optredens, workshops, interviews, rondleidingen, etc. Onderzoekers van alle faculteiten geven een kijkje in hun vakgebied en zoemen in op actuele ontwikkelingen. Zo gaat socioloog Peter Achterberg na welke mensen er in complotten geloven; weet milieueconoom Sjak Smulders alles te vertellen over subsidies op fossiele en hernieuwbare energie; geeft literatuurwetenschapper Odile Heynders een ode aan Franz Kafka; gaan onderzoekers van het Data Science Centre of Excellence (DSCE) kansen en risico’s na van kunstmatige intelligentie in het militaire leger; toont rechtsfilosoof Bart van der Sloot de door kunstmatige intelligentie vervagende grenzen van de realiteit; en gaat theologe Caroline Vander Stichele na hoe we weer met hoop naar de toekomst kunnen kijken. Talentvolle jonge wetenschappers presenteren hun onderzoek tijdens de Science Slam; hierbij bepaalt het publiek wie er wint. En enkele psychologische onderzoekslabs geven een kijkje in hun keuken.
Junior programma
Al om 16.00 uur start er voor jongeren van 9 tot 14 jaar een speciaal Junior programma met mini-colleges en workshops. Ook laat in de middag spreekt de gerenommeerde Amerikaanse bioloog Jerry Coyne, hij gaat in op de spanning tussen wetenschap en geloof. Tegelijkertijd spreekt schrijfster Ellen Deckwitz de E. du Perronlezing uit in het gloednieuwe Marga Klompé gebouw.
Bekende sprekers
In de avond komen ook andere bekende sprekers aan het woord, zoals NOS-weerman Peter Kuipers Munneke over smeltend ijs en stijgend water; journalist-filosoof Rob Wijnberg over Waarheid; wetenschapsjournalist ‘Sjamadriaan’ over pseudowetenschap en de rol van influencers; en Hunted-speurder Selmar Smit over AI & misdaadbestrijding. Goochelaar Steven Kazan zet als afsluiter het publiek nog even op het verkeerde been. Maar bezoekers kunnen deze avond ook gewoon ongedwongen dansen, ontmoeten en sfeer proeven. Er is volop eten en drinken verkrijgbaar.
Door: Nationale Onderwijsgids