Studenten TU Delft ontwerpen zelfvoorzienend maandorp

Dream Team ‘Space Oasis Delft’, een interdisciplinair studententeam van de Technische Universiteit Delft, heeft een maandorp ontworpen voor 150+ inwoners. Hun ontwerp is geïnspireerd door de natuur, bevat een zelfvoorzienende biosfeer en simuleert zowel het dag- en nachtritme als seizoenen. Dat meldt de TU Delft. 

Het dorp bestaat uit ‘habitats’ voor 8 personen, elk met een eigen stralingsschild. Het ontwerp van deze habitats is geïnspireerd door de natuur. Voor de vorm van het stralingsschild keken de studenten bijvoorbeeld naar het nest van de rosse ovenvogel. De interne bouwwerken hebben de vorm van een wenteltrap, gebaseerd op spiraalvormige zeeschelpen. Deze vorm is zelfdragend, wat zorgt voor extra stabiliteit.

Aanwezige materialen op de maan 

Het vervoeren van bouwmateriaal naar de maan is complex en duur. Daarom dacht het team na over het gebruik in de constructie van aanwezige materialen op de maan. Zo kozen ze ervoor om maanregoliet te verwerken in de stralingsschilden. Daarnaast vormt elk habitat een zelfvoorzienend ecosysteem, waardoor minder bevoorradingsmissies nodig zijn.

Een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp was dat de bewoners niet alleen overleven op de maan, maar ook genieten van hun unieke omstandigheden. Anders gezegd, het ontwerp moet het mentale welzijn van de bewoners waarborgen. De biosfeer met haar planten helpt hierbij, en daarnaast simuleert een projectiescherm de aardse dag-nacht cyclus en seizoenen. De spiraalvorm van de constructie zorgt dat bewoners elkaar blijven ontmoeten wanneer zij bewegen binnen de habitat.

In het ontwerp zijn ook speelse elementen verwerkt, zoals een waterval waarvan de druppels zes keer zo langzaam naar beneden vallen door de lage zwaartekracht. Maar deze speelse oplossing heeft ook een praktische functie: de waterval bevochtigt de planten in de habitat. Hiermee bestrijdt deze ook de eentonigheid van de leefruimtes door hen groen te houden en zo een natuurlijke leefomgeving te creëren voor de bewoners.

International Architecture and Innovation Competition

Met dit ontwerp doet het team mee aan de International Architecture and Innovation Competition georganiseerd door de Jacques Rougerie Foundation. Het team hoopt op te vallen in de wedstrijd met een sterke technische en wetenschappelijke basis en zo de hoofdprijs van 10.000 euro te winnen. De wedstrijd is open voor zowel individuen als groepen, en zowel studenten als professionals.

Marit Vegt, Teammanager Space Oasis Delft, vertelt: "Als het eerste team van Space Oasis Delft was het belangrijk om een basis te creëren voor zowel ons huidige team als onze opvolgers. Het is zo mooi om te zien hoe verschillende perspectieven en disciplines samenkomen in ons project. Er is genoeg ruimte voor nieuwe inzichten en creativiteit binnen ons team."

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Space Oasis Delft