Normal_with-magnifying-glass-girl-is-in-the-forest-at-su-2023-11-27-05-27-37-utc

Op de campus van de Universiteit Twente (UT) is een maand lang een bijzondere biodiversiteitsstudie uitgevoerd, bekend als een 'Bioblitz'. Deze intensieve verkenning, die plaatsvond van 22 mei tot 22 juni, bracht een indrukwekkend aantal van 4060 waarnemingen en 1023 unieke soorten aan het licht. Dit meldt Utoday.

Tijdens de Bioblitz op de UT werden studenten, docenten en onderzoekers gemobiliseerd om de flora en fauna op de campus te documenteren. Het evenement stond onder leiding van ITC-wetenschappers Wim Bakker en Rolf de By, die het initiatief namen voor deze uitgebreide natuurinventarisatie. Deelnemers richtten zich op het identificeren van zo veel mogelijk verschillende soorten, waaronder vogels, libellen en nachtvlinders.

Bijzondere vondsten

Een van de meest opmerkelijke ontdekkingen was de waarneming van de zeldzame Jeneverbesroodwants, een insect waarvan sinds 2000 slechts 50 waarnemingen in Nederland zijn geregistreerd. Daarnaast werden er 119 verschillende soorten mossen op de campus vastgesteld, wat de diversiteit van het lokale ecosysteem benadrukt.

Vergelijking met andere universiteiten

Hoewel de Universiteit Twente indrukwekkende resultaten boekte, overtrof de universiteit van Wageningen deze met 6583 waarnemingen en 1088 unieke soorten. Dit toont aan dat beide universiteiten een belangrijke rol spelen in het documenteren en behouden van biodiversiteit in hun respectievelijke regio's.

De Bioblitz was niet alleen een kans voor de UT om de biologische rijkdom van de campus te catalogiseren, maar ook een educatieve ervaring die deelnemers bewuster maakte van de natuurlijke wereld om hen heen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer