Normal_money-and-finances-concept-one-hundred-euro-new-b-2023-11-27-05-23-14-utc

Elf vakbonden, werknemers- en studentenorganisaties uit het hoger onderwijs roepen in een gezamenlijke brief op tot een "opstand" tegen de aangekondigde bezuinigingen in het hoofdlijnenakkoord. Zij vragen universiteitsbesturen te weigeren om mee te werken met de kabinetsplannen. Werken de besturen toch mee, dan gaan de studenten en werknemers dit najaar massaal staken. Dit meldt NOS.

Het kabinet wil structureel 215 miljoen euro bezuinigen, plus jaarlijks 150 miljoen euro korten op een fonds voor onderzoek en wetenschap. Daarnaast wil het kabinet-Schoof I de instroom van niet-Nederlandse studenten en personeel inperken en komt de langstudeerboete terug. De maatregelen zullen "flinke schade toebrengen aan de Nederlandse economie, cultuur en samenleving en zijn daarom volstrekt onacceptabel", aldus de briefschrijvers.

Reactie op de oproep tot actie

Volgens Remco Breuker van WO in Actie moeten universiteitsbesturen het kabinet aan de eerder gemaakte afspraken houden en zo nodig naar de rechter stappen. De dreiging van bezuinigingen wordt gezien als een directe bedreiging voor de kwaliteit en toekomst van het Nederlandse hoger onderwijs.

Plannen van het kabinet en reacties van betrokkenen

Verschillende universiteitsbesturen, waaronder de UvA en de TU Delft, hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de bezuinigingen en staan open voor juridische stappen als de bezuinigingen doorgaan. Politieke reacties variëren, met sommige partijen die de zorgen van de studenten en werknemers delen en anderen die vasthouden aan de noodzaak van bezuinigingen.

Vooruitzichten en mogelijke acties

Als de plannen doorgaan zoals voorgesteld, beloven studenten en personeel massale stakingen, vergelijkbaar met de Four Fights in het Verenigd Koninkrijk. Universiteitsbesturen zeggen in gesprek te willen blijven met de minister om de bezuinigingen van tafel te krijgen, maar sluiten acties niet uit als dat niet lukt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer