Normal_group-of-people-activists-protesting-on-streets-s-2023-11-27-05-24-44-utc

De Universiteit Utrecht heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar twee pro-Palestijnse demonstraties die eerder deze maand werden beëindigd door de politie. Dit onderzoek, gericht op het vergaren van inzichten en niet op het identificeren van deelnemers of het nemen van disciplinaire maatregelen, volgt na incidenten bij universiteitsgebouwen waarbij demonstranten opriepen tot het verbreken van banden met Israël. Dit meldt RTV Utrecht.

De eerste van de twee incidenten vond plaats op 7 mei, toen demonstranten de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek bezetten en, ondanks herhaalde verzoeken van de politie, weigerden te vertrekken. De situatie escaleerde in de avond toen de Mobiele Eenheid (ME) de demonstranten verwijderde. De volgende dag vond een vergelijkbare bezetting plaats in een ander universiteitsgebouw aan de Drift, waarbij de politie opnieuw ingreep en de betrokkenen naar een cellencomplex bracht.

Onderzoeksdoelen en -methode

Het College van Bestuur van de UU heeft het Global Justice Investigations Lab (GJIL) aangesteld om een onafhankelijk feitenonderzoek uit te voeren. Dit onderzoek zal zich richten op de acties van alle betrokken partijen, waaronder medewerkers, studenten, en politieagenten. Door middel van sociale media berichten en beveiligingsbeelden rondom de panden, beoogt het onderzoeksteam een duidelijk beeld te krijgen van de gebeurtenissen.

Verwachte uitkomsten

De resultaten van het onderzoek worden na de zomer verwacht. De universiteit benadrukt dat het doel van het onderzoek puur informatief is en gericht op toekomstige verbeteringen in de omgang met soortgelijke situaties.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer