TU/e en Cursor treffen tussentijdse overeenkomst, rechtszaak geschorst

De rechtszaak tussen de TU/e en Cursor-journalist Bridget Spoor zou op donderdag 15 augustus van start gaan, maar de zitten ging uiteindelijk niet door. De universiteit moet nu de juridische kosten van Spoor betalen en het kritische rapport moet compleet en zonder zwarte lak openbaar gemaakt worden. Dat meldt Omroep Brabant.

De universiteit en het universiteitsblad Cursor spanden de rechtszaak tegen elkaar aan. TU/e zou niet goed omgaan met het universiteitsblad, daardoor ontstond er een onveilige werksfeer. Kritische artikelen mochten niet geplaatst worden, hoofdredacteur Han Konings kwam overspannen thuis te zitten en de redacteuren voelden zich bang en emotioneel.

Redacteur Spoor bracht uiteindelijk de misstanden naar buiten. Een speciale onderzoekscommissie schreef een rapport van 47 pagina’s. Daarin stonden aanbevelingen en conclusies over de werksfeer bij Cursor.

Anoniem 

Het college van bestuur publiceerde het rapport, maar wel met vijf stukken ertussen die helemaal zwartgelakt waren. De universiteit wilde namelijk dat een ombudspersoon anoniem bleef. Redacteur Spoor was er helemaal klaar mee en stapte naar de rechter.

Tussentijdse overeenkomst 

Maar vanwege een schikking gaat de rechtszaak nu niet meer door. De TU/e en Spoor hebben een tussentijdse overeenkomst getroffen. De zwartgelakte naam is nu bekend en de juridische kosten worden vergoed. Spoor laat via haar LinkedIn weten dat ze blij is met de uitkomst.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk