Start academisch jaar door meerdere pro-Palestijnse acties onderbroken

Bij de start van het nieuwe academische jaar is maandagmiddag op verschillende plekken gedemonstreerd voor de Palestijnse zaak. Zo stonden in Wageningen demonstranten bij de ingang van de universiteitscampus. In Groningen werden twee mensen aangehouden.

Volgens een zegsman van de actievoerders ging het om "ruim twintig" studenten en medewerkers van de Wageningse universiteit. Ze protesteerden tegen de "hypocrisie" van de instelling. Het thema van de opening is water en voedselzekerheid. "En dat terwijl we weten dat dat er in Gaza niet is." Volgens een woordvoerder van de universiteit in Wageningen (WUR) stond er "een man of elf" bij de ingang.

'Free free Palestine' 

In Eindhoven riepen actievoerders tijdens het begin van de opening van het academisch jaar aan de Technische Universiteit ongeveer een kwartier lang leuzen zoals "Free free Palestine". Het programma hoefde niet onderbroken te worden, maar de demonstratie was binnen wel goed te horen. Eurocommissaris Wopke Hoekstra, die tijdens de opening sprak, vergeleek de demonstranten met zijn "kinderen die boven lawaai maken" als hij een videovergadering heeft.

Stoet van hoogleraren 

In Groningen stonden zo'n vijftien tot twintig demonstranten bij de ingang van de Martinikerk. De stoet van hoogleraren kon er wel gewoon langs, meldt een universiteitswoordvoerder. Pro-Palestijnse actievoerders hadden van tevoren opgeroepen om spullen mee te nemen om lawaai mee te maken. Een politiewoordvoerster laat weten dat twee mensen zijn aangehouden. Een iemand kon geen identiteitsbewijs tonen. Een tweede aanhouding volgde voor verstoring van de openbare orde.

Tilburgse mars 

In Tilburg hebben zo'n 125 mensen een mars gelopen vanaf de universiteit naar de locatie waar de receptie van de opening van het academisch jaar was, vertelt een woordvoerder van de groep. Onderweg werd op een banner het aantal mensen getoond dat "in Gaza is overleden sinds onze rector beloofde onderzoek te doen naar onze banden". Het gaat volgens de demonstranten om meer dan 20.000 mensen. Bij de receptie heeft de groep speeches gehouden. Opgeroepen werd de banden te verbreken.

Meerdere acties 

Op sociale media zijn voor deze week nog meer pro-Palestijnse acties aangekondigd. Zo willen demonstranten vrijdagmiddag van het Roeterseiland, een locatie van de Universiteit van Amsterdam (UvA), naar het Maagdenhuis in het centrum van de hoofdstad lopen. Voor de zomer werden meerdere malen universiteitsgebouwen van onder meer de UvA bezet door pro-Palestijnse demonstranten.

Door: ANP