Erasmus MC Rotterdam gaat door met een litteken in het hart

Geneeskundestudent Fouad L. schoot een jaar geleden in een vol klaslokaal docent Jurgen Damen dood. Vervolgens stichtte L. brand in het Erasmus MC. Bestuurder Stefan Sleijfer kijkt terug op die dag. Dat meldt EenVandaag.

Fouad L. schoot eerst zijn buurvrouw en haar veertienjarige dochter dood voordat hij paniek zaaide op het Erasmus MC. Op dit moment loopt de strafzaak nog.

Docent Damen 

Bestuursvoorzitter Sleijfer wil niet zeggen waarom docent Damen werd doodgeschoten door L. Bij de opleiding huisartsgeneeskunde was Damen een bekend gezicht. “Hij was een van onze zeer gewaardeerde medewerkers.”

Sleijfer liep een aantal maanden voor de schietpartij mee met Damen in zijn huisartsenpraktijk op Katendrecht. Ze hadden het over het onderwijs, maar Sleijfer keek ook vooral naar wat er op een dag gebeurt in een huisartsenpraktijk.

Crisisprotocol 

Studenten, medewerkers en patiënten moeten zich volgens het crisisprotocol melden in het onderwijscentrum mocht er iets ergs gebeuren. Maar op die plek stichtte L. brand.

Beelden van het onderwijscentrum waar veel paniek heerste verspreidden zich snel via de sociale media. De vlam van L. was ongeveer 15 meter hoog, denkt Sleijfer. Daar kwam heel veel rook vanaf en de sprinklers waren ook aangesprongen.

Slachtofferhulp 

Studenten en medewerkers werden dit jaar goed in de gaten gehouden. Er zijn heel veel studenten en medewerkers die aangeven dat het hele voorval ze geraakt heeft, maar dat het nu weer goed gaat. En er zijn studenten en medewerkers die extra hulp hebben gekregen vanuit Slachtofferhulp.

'Het is wel anders geworden' 

Sleijfer is trots op zijn organisatie en iedereen die er rondloopt. Maar, benadrukt hij, het is wel anders geworden. “Een van onze geliefde medewerkers is tijdens het lesgeven doodgeschoten. Dat zijn dingen die je altijd bij je draagt. En daar mag je best af en toe even bij stilstaan.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk