Britse regisseur Steve McQueen krijgt eredoctoraat Universiteit van Amsterdam

De Britse regisseur Steve McQueen en historicus en filmmaker Bianca Stigter krijgen een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat heeft de universiteit woensdag bekendgemaakt. McQueen en zijn partner Stigter krijgen een eredoctoraat vanwege de grote maatschappelijke en historische waarde van hun werk, aldus de UvA. Dat geldt met name voor de documentaire De Bezette Stad, die zij samen maakten.

De Bezette Stad is gebaseerd op het boek Atlas Van Een Bezette Stad van Stigter. In de ruim 4 uur durende film wordt gereflecteerd op de plekken in Amsterdam waar de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog zijn sporen naliet. De film won onlangs op het Nederlands Film Festival drie Gouden Kalveren, voor beste camera, beste montage en beste lange documentaire.

Liesbet Geris

Ook onderzoeker Liesbet Geris krijgt een eredoctoraat. Geris ontvangt het eredoctoraat voor haar werk op het terrein van in-silico medicine en de Virtual Human Twin, en integratie daarvan in klinische toepassingen, aldus de UvA.

Maatschappelijke impact 

"Liesbet Geris, Steve McQueen en Bianca Stigter zijn ieder op eigen wijze een inspiratie voor velen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat de maatschappelijke impact van hun werk buitengewoon groot is", schetst UvA-rector magnificus Peter-Paul Verbeek. "Ook de wetenschappelijke betekenis van hun werk, voor respectievelijk de geneeskunde/computational science en de cultuur- en mediawetenschappen, is van grote waarde. Ik ben dan ook trots dat we Geris, McQueen en Stigter straks eredoctoren van de UvA mogen noemen."

Dies natalis 

De eredoctoraten worden op 16 januari 2025 uitgereikt tijdens de viering van de dies natalis van de UvA.

Door: ANP