Een kleine honderd medewerkers en studenten van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en andere belangstellenden hielden dinsdag een herdenkingsbijeenkomst voor collega's in de Palestijnse gebieden en Libanon die bij hun werk om het leven zijn gekomen. Tijdens de bijeenkomst buiten bij het ziekenhuis werden namen opgelezen en bloemen gelegd bij portretten van overledenen.
"Het afgelopen jaar zijn honderden zorgmedewerkers vermoord en tientallen ziekenhuizen aangevallen en verwoest bij Israëlische aanvallen in Gaza, en sinds kort in Libanon", stelden de deelnemende medewerkers. "Rapporten hebben vastgesteld dat Palestijnse zorgmedewerkers zijn mishandeld en gemarteld door het Israëlische leger. Dit alles raakt de zorg in het hart, en wordt door duizenden zorgverleners in Nederland met lede ogen aangezien."
Volgens onderzoeker Martine Lamfers zijn er tot nu toe "595 gedode, vermoorde Palestijnse artsen en zorgmedewerkers" en zitten er driehonderd in detentie.
'Wij zien onze collega's'
Een van de deelnemers was Geke Hasperhoven, arts-onderzoeker in het Erasmus MC. "Wij staan hier vandaag omdat het geweld tegen onze collega's in Palestina en Libanon ook ons raakt, als verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten, laboranten et cetera. We willen de stilte van ons instituut doorbreken en laten merken dat wij die collega's zien."
Wat betreft de medewerkers van Erasmus MC zijn besturen van ziekenhuizen in Nederland "huiverig om zich hierover uit te spreken, en nemen ze liever een 'neutrale' positie in". De medewerkers benadrukken dat "zorgmedewerkers en - instellingen beschermd zijn door het internationaal recht, maar het afgelopen jaar blijkt dat zelfs de zorg niet meer veilig is. Daar moeten wij, als zorgmedewerkers, altijd een vuist tegen maken", aldus Hasperhoven.
Inclusieve omgeving
De bijeenkomst vond plaats op een plein voor het ziekenhuis. De leiding gaf geen toestemming voor een samenkomst binnen. "Het Erasmus MC heeft geen standpunt in deze oorlog", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Het staat medewerkers vrij om op persoonlijke titel uiting te geven aan hun mening en dus mee te doen aan de demonstratie/ herdenking, maar vanuit het Erasmus MC zijn we hier niet bij betrokken. Wij hechten veel belang aan het Erasmus MC als inclusieve omgeving en als een open, veilige en toegankelijke plek voor iedereen. Wij behandelen iedere patiënt, ongeacht afkomst, geloofsovertuiging of politieke voorkeur."
Door: ANP