Normal_6658

Met een feestelijke bijeenkomst op woensdag 20 juli is de Universiteit Twente (UT) toegetreden tot het European Research Center for Information Systems (ERCIS). Dat meldt de UT.

Het gaat hierbij om een internationaal netwerk van meer dan twintig onderzoeksgroepen op het gebied van informatiesystemen. De Universiteit Münster coördineert het netwerk. Beide universiteiten rekenen het onderzoek naar ICT en ICT- toepassingen tot hun focusgebieden.

Over ERCIS
Tot heden was het onderzoeksinstituut Novay, ook in Enschede gevestigd, het Nederlandse lid in het netwerk maar aangezien de activiteiten van de Universiteit Twente beter aansluiten, is besloten het lidmaatschap over te dragen van Novay naar de UT.

Bij deze gelegenheid geeft Prof. Jörg Becker van Münster een overzicht van de activiteiten van ERCIS. ERCIS verbindt meer dan twintig leidende informatiesystemen onderzoeksgroepen in landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Finland , Groot Brittannië, Italië, Polen, Rusland, Spanje, Zwitserland, Australië, Korea en de VS.

ERCIS voert onderzoeksprojecten uit in Europees verband onder meer gefinancierd door de EU. Het netwerk geeft studenten en onderzoekers toegang tot internationale samenwerking. Zo worden onderzoeksprojecten in EU verband uitgevoerd en vindt uitwisseling van promovendi en onderzoekers plaats.

Voordelen
Professor Peter Apers, wetenschappelijk directeur van CTIT, spreekt over de sleutelrol van ICT in tal van maatschappelijke en bedrijfskundige innovaties zoals de zorg, energie en mobiliteit. Hij benadrukt het grote belang van internationale samenwerking. Prof. Jos van Hillegersberg van de UT ziet vele mogelijkheden voor staf en studenten van de UT. "UT medewerkers die als gastonderzoeker in Münster verbleven deden mooie ervaringen op. Dit soort samenwerking wordt nu uitgebreid in ERCIS verband. We zien mogelijkheden voor gezamenlijke EU projecten".

Ook voor studenten zijn er voordelen. Van Hillegersberg: "Om het voor studenten gemakkelijk te maken internationaal te studeren wordt gewerkt aan een European Course Catalogue waarin in het vak aanbod van de ERCIS leden is verenigd".

"Code Sharing" tussen ERCIS universiteiten gaat het voor studenten inzichtelijk maken welke vakken ze in het buitenland kunnen volgen. Ze kunnen direct zien welke vakken qua inhoud en niveau vergelijkbaar zijn.