De politie kreeg afgelopen maandag een melding over een poging tot oplichting bij kamerverhuur via internet. Uit onderzoek blijkt dat er hoogstwaarschijnlijk sprake is van een bekende oplichterstruc. De politie waarschuwt mensen om bij de geringste twijfel géén geld over te maken.
Die dag meldde een 25-jarige vrouw uit Utrecht 's middags bij de Utrechtse politie dat iemand heeft geprobeerd haar op te lichten. Ze was op zoek naar een kamer in Utrecht. Ze had op internet een advertentie over een kamer gezien. De kamer in de wijk Overvecht werd te huur aangeboden. Ze had op de advertentie gereageerd en had telefonisch en via e-mail contact opgenomen met de aanbiedster.
De aanbiedster gaf aan in Engeland te wonen. Alle correspondentie vond ook in het Engels plaats. Daarbij werden onder andere foto's van de aangeboden kamer gemaild. Een voorwaarde voor het verkrijgen van de kamer was, dat de huurster eerst een borg en 2 maanden huur naar een bepaalde bank moest overmaken.
De Utrechtse vertrouwde het niet. Ze googelde de gegevens die ze had gekregen. Zodoende kwam ze op een internetsite terecht, waar voor deze handelwijze en soortgelijke trucs wordt gewaarschuwd.
Onderzoek
Na de melding stelt een rechercheur met de door de Utrechtse aangeleverde informatie een onderzoek in. Daarbij blijkt dat het inderdaad hoogstwaarschijnlijk om oplichting gaat. Het adres van de te huren kamer klopt niet. Ook andere informatie blijkt niet op waarheid te berusten. Bovendien blijkt dat er in Nederland enkele tientallen soortgelijke meldingen zijn gedaan.
Bekende truc
Dezelfde truc als met kamerverhuur gebruiken oplichters ook met het te koop aanbieden van bijvoorbeeld dure motorfietsen en caravans via internet. De aanbieders hebben soms een professioneel ogende internetsite als dekmantel. Ze vragen de geïnteresseerde de aankoopsom over te maken naar een bepaalde bank. Daarna zouden ze de goederen leveren.
Echter, als het geld is overgemaakt, hoort of ziet de benadeelde vervolgens nooit meer iets van der aanbieder.
Advies
De politie adviseert om in dergelijke gevallen al het mogelijke te doen om na te gaan of de aanbieder al dan niet bonafide is. Maak bij de geringste twijfel géén geld over!