AMSTERDAM - Elf onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ontvangen een zogeheten Starting Grant van de European Research Council (ERC), zo meldt de UvA vandaag.
De Starting Grant is een grote, persoonsgebonden subsidie die wordt toegekend aan jonge, veelbelovende wetenschappers die alles in zich hebben om onafhankelijke onderzoeksleiders te worden. Iedere onderzoeker krijgt ongeveer 1,5 miljoen euro om gedurende vijf jaar onderzoek te doen. De ERC stelt in deze subsidieronde in totaal zo'n 660 miljoen euro beschikbaar, goed voor de financiering van tussen de vijf- en zeshonderd Europese onderzoekers.
Met 11 subsidies voor wetenschappers die hun onderzoek aan de UvA gaan uitvoeren, heeft de UvA het hoogste aantal toekenningen van de Nederlandse universiteiten.
Er zijn subsidietoekenningen voor vijf wetenschappers die hun onderzoek gaan uitvoeren aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen: socioloog Caroline Dewilde gaat na of de groeiende sociale en economische ongelijkheden in moderne welvaartsstaten sinds de jaren zeventig beter te verklaren zijn door rekening te houden met veranderingen in het huisvestingsregime.
Politicoloog Maria Koinova gaat onderzoek doen naar de transnationale mobilisatie van diaspora's in Europa en hun impact op de oorspronkelijke thuislanden in de Balkan, de Kaukasus en het Midden-Oosten.
Sociaal-geograaf Richard Ronald onderzoekt de rol van eigenwoningbezit in verzorgingsstaten en de invloed van woningmarkten op zorgstelsels en psycholoog Eric-Jan Wagenmakers ontwikkelt Bayesiaanse hypothesetesten voor de sociale wetenschap. Ook antropoloog Jarrett Zigon ontvangt een ERC (over zijn onderzoek is nog geen nadere informatie beschikbaar).
Drie wetenschappers doen hun onderzoek aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica: theoretisch fysicus Gianfranco Bertone verkent de experimentele resultaten van de Large Hadron Collider bij CERN en van de volgende generaties van astrodeeltjesexperimenten, om de eigenschappen van donkere-materiedeeltjes vast te stellen.
Logicus Sonja Smets onderzoekt de logische structuur van gecorreleerde informatie veranderingen en scheikundige Jarl Ivar van der Vlugt richt zich op fundamentele vragen in de homogene katalyse met betrekking tot de activering en omzetting van kleine moleculen zoals ammoniak, koolstofdioxide en water.
En drie onderzoeksprojecten vinden plaats in het AMC: neuroloog Diederik van de Beek onderzoekt de genetische factoren die een rol spelen bij hersenvliesontsteking.
Maag-, darm- en leverarts Sheila Krishnadath richt zich op genezing van Barrettslokdarm (Barrettslokdarm vergroot de kans op slokdarmkanker) en viroloog Rogier Sanders houdt zich bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen hiv.