Normal_7089

ENSCHEDE - Op 5 september vindt de Opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Twente plaats in het Muziekcentrum te Enschede. De bijeenkomst krijgt een feestelijk tintje vanwege de vijftigjarige verjaardag van de universiteit.

Gastspreker dit jaar is dr. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. De opening van het academische jaar vormt de aftrap van het 'Experiment in het Bos' een groots opgezet, drie weken durend lustrumevenement waar iedereen, van jong tot oud, kennis kan maken met de Universiteit Twente. Hoogtepunt van 'Experiment in het Bos' is het Open Huis dat op 17 september plaatsvindt.

Opening academisch jaar
De opening van het academisch jaar van de Universiteit Twente vindt plaats in het Muziekcentrum in Enschede en begint om 14.30 uur. Dr. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, is gastspreker en zal een lezing verzorgen getiteld 'Naar een ondernemende Universiteit'.

In 1987 was Rinnooy Kan een van de auteurs van het boek 'Naar een ondernemende universiteit'. Nu, ongeveer 25 jaar later, blikt Rinnooy Kan terug. In zijn lezing verkent hij wat destijds de ideeën over de ondernemende universiteit waren en wat deze nu zijn.

Experiment in het Bos
De opening van het academisch jaar vormt de aftrap voor 'Experiment in het Bos', een groots opgezet lustrumevenement op de campus van de UT. Van 5 tot en met 23 september kan iedereen op een speelse en toegankelijke manier kennis maken met het onderwijs en het onderzoek van de UT. Op de campus verschijnen 14 domes (koepels) waarin het publiek kennis kan maken met verschillende wetenschappelijke vakgebieden, van robotica tot nanotechnologie en van gaming tot rijden op zonne-energie.

Van 12 tot en met 15 september is het Experiment in het Bos ook 's avonds geopend. Stichting Accu zal op deze avonden samen met medewerkers en studenten van de UT straattheatervoorstellingen verzorgen.

Scholenprogramma
Voor scholieren uit de bovenbouwgroepen van het basisonderwijs en onderbouwklassen van het voortgezet onderwijs organiseert de UT, op schooldagen van 5 tot en met 23 september, een speciaal scholenprogramma. 3200 leerlingen van zestig scholen uit Overijssel komen naar de UT om kennis te maken met de mogelijkheden van wetenschap en technologie.

De nadruk ligt hierbij op 'doen' en 'beleven'. Het programma is bij voorbaat al een groot succes; binnen een week was de inschrijving vol.