De fatbike is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook onder leerlingen wint deze fiets aan populariteit. Deze trend zal naar verwachting alleen maar verder versterkt worden door de steeds grotere nadruk op duurzaamheid en actieve leefstijlen. Het is dan ook belangrijk dat scholen hierop inspelen en voorzieningen treffen die passen bij deze nieuwe vorm van vervoer. Waar een normale fiets prima in de fietsenstalling past, is een fatbike natuurlijk een stuk groter. Aangezien er steeds meer mensen en vooral ook jongeren zijn die een fat bike aanschaffen, is het ook als school belangrijk om hier kritisch naar te kijken. We zien namelijk steeds vaker dat ook jongens en meiden van een jaar of 12 met een fatbike naar school komen en om ervoor te zorgen dat alles veilig en soepel verloopt, is het wel belangrijk om hier als school beleid op te voeren.
Zorg voor voldoende veiligheid
Veiligheid staat voorop bij het gebruik van fatbikes op school. Daarom is het essentieel om duidelijke regels op te stellen voor het gebruik van deze fietsen op het schoolterrein. Denk hierbij aan snelheidsbeperkingen, verplichte helm en aangewezen fietsroutes. Daarnaast is het van groot belang om leerlingen specifieke verkeerslessen te geven over het veilig deelnemen aan het verkeer met een fatbike, zowel op als rond het schoolterrein. Vooral belangrijk is dat ze de fatbike regels 2024 kennen, zodat ze weten wat wel en niet mag. Voldoende toezicht, vooral op drukke momenten, draagt bij aan een veilige omgeving voor alle leerlingen. Vooral omdat je op jonge leeftijd nog lang niet alle gevaren kunt inzien en ook bepaalde verkeerssituaties niet helemaal goed kunt inschatten. Reden genoeg om hier ook vanuit school extra aandacht aan te besteden.
Fietsenstalling voor fatbikes
Om het gebruik van fatbikes op school te faciliteren, is het belangrijk om de infrastructuur aan te passen. Zo is voldoende ruimte in de fietsenstalling essentieel, waarbij speciale rekken of haken voor fatbikes overwogen kunnen worden. Indien er elektrische fatbikes zijn, moeten er voldoende laadpunten beschikbaar zijn op het schoolterrein. Daarnaast kan een kleine reparatieruimte of een samenwerking met een lokale fietsenmaker uitkomst bieden voor leerlingen die kleine reparaties nodig hebben. Hoe fijn is het dat je jouw zoon of dochter niet hoeft op te halen wanneer ze een lekke band hebben, maar je de fiets op school kunt laten maken.
Communicatie met ouders en leerlingen
Goede communicatie met leerlingen en ouders is belangrijk voor een succesvol fatbikebeleid. Organiseer informatieavonden voor ouders om hen te informeren over de regels en het belang van veiligheid. Gebruik de schoolkrant of website om zowel leerlingen als ouders op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. Door middel van een enquête kunnen de meningen en behoeften van leerlingen en ouders worden geïnventariseerd, zodat het beleid hierop kan worden aangepast. Wat we namelijk vaak zien, is dat ouders helemaal geen idee hebben welke gevaren er allemaal op de loer liggen. Reden genoeg dus om als school hier extra tijd en energie in te steken.