KOPENHAGEN (Novum/AP) - Tienduizenden Deense leerkrachten zijn dinsdag uitgesloten in een geschil tussen hun vakbond en de gemeentelijke werkgevers over hun werkweek. Zo'n 875 duizend leerlingen kregen daardoor geen les.
Het conflict gaat over wie bepaalt hoeveel tijd leerkrachten voor of in de klas staan. De gemeenten eisen dit recht voor zich op, terwijl de lerarenbond stelt dat leerkrachten maximaal 25 uur lesuren moeten hebben en de rest van hun tijd spenderen aan het voorbereiden van lessen of nakijkwerk. Leerkrachten staan nu gemiddeld zestien uur voor de klas.
"Wij zijn bereid om meer tijd aan lesgeven in de klas te besteden, maar vinden dat er een limiet moet zijn", zei vakbondsbestuurder Gordon Orskov Madesen. "Wij hebben ook voldoende voorbereidingstijd nodig om in elke les kwaliteit te bieden."
Michael Ziegler, onderhandelaar namens de gemeenten, zei dat niet de bond moet uitmaken hoe leraren hun werktijd besteden. "Dit moet lokaal worden beslist en in overleg tussen de individuele leerkracht en de schoolleiding. Leerkrachten moeten soortgelijke regels voor hun werkuren hebben als alle andere groepen werknemers."
Als een akkoord uitblijft kan de centrale overheid ingrijpen en de leerkrachten dwingen weer aan het werk te gaan.