Normal_geld_3

(Novum) - Het kabinet trekt op termijn 369 miljoen euro uit om de kwaliteit van het middelbaar onderwijs te vergroten. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) heeft hierover donderdag een akkoord gesloten met de VO-raad, heeft zijn ministerie bekendgemaakt.

De afspraken vloeien voort uit het Nationaal Onderwijsakkoord dat in september werd gesloten. Een greep uit de afspraken: voor uitdagend onderwijs voor de best presterende leerlingen op het vmbo, havo en vwo komt jaarlijks maximaal 43 miljoen euro beschikbaar. Ook komen er zomerscholen om te voorkomen dat leerlingen onnodig blijven zitten.

Verder moeten scholen professionele organisaties worden met een 'uitdagende werkomgeving'. Ook de kwaliteit van de leraren moet verbeteren: in 2020 moet meer dan de helft van de docenten beschikken over een afgeronde masteropleiding. Voor het vwo geldt dat het percentage academisch geschoolde leraren omhoog moet van zestig naar 85 procent. Daarvoor is 75 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Dekker en de VO-raad willen verder het aantal onbevoegde leraren terugdringen. Jonge docenten moeten beter worden begeleid. Ook dienen leraren hun vakkennis op peil te houden. Ten slotte moeten scholen die het al goed doen worden geprikkeld om nog beter te worden. Scholen die de kwaliteit op een hoger peil brengen, krijgen minder bezoek van de inspectie.

"Met deze afspraken gaan we het nog beter maken voor de leerlingen in de klas", zegt Dekker. "Dat doen we met extra geld dat vooral ten gunste komt van docenten zodat zij beter in staat zijn om alle scholieren, van hoogvlieger tot laatbloeier, een solide onderwijscarrière te geven."

Het voortgezet onderwijs is de eerste onderwijssector waarmee een principeakkoord is gesloten. Met het primair onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs lopen nog gesprekken over een sectorakkoord.