Hoe kom je je mondelinge examens zo goed mogelijk door?

De mondelinge examens voor Nederlands, Engels, Frans of Duits komen eraan. Je hebt je boeken natuurlijk zo goed mogelijk doorgenomen en alles zo goed mogelijk geleerd, maar toch komen er langzaam wat zenuwen naar boven. Zo’n mondeling examen, hoe bereid je die nu eigenlijk voor? En hoe zorg je ervoor dat je tijdens het mondeling examen de juiste antwoorden geeft? Wij geven acht tips, zodat die mondelinge examens helemaal goed gaan komen.

Tip 1: Kies de boeken die het beste bij je passen

Voor Nederlands moet je waarschijnlijk heel veel boeken lezen. Daarbij is het belangrijk dat je boeken kiest die je echt leuk vindt. Daardoor wordt de kans een stuk groter dat het lezen een stuk makkelijker gaat en dat je geen stress hebt om alles op tijd uit te lezen.

Het is ook slim om boeken te kiezen die hetzelfde onderwerp of thema hebben. Tijdens je mondeling kan je dan alles makkelijker met elkaar verbinden. Docenten kunnen originaliteit vaak ook wel waarderen. Een paar onbekende boeken of auteurs op je lijst? Daar scoor je misschien wel punten mee.

Tip 2: Schrijf je samenvatting meteen na of tijdens het lezen

Tijdens de hele bovenbouwperiode is het de bedoeling dat je je voorbereidt op je mondelinge examen door ieder schooljaar een paar boeken te lezen. Tegen de tijd dat je het mondelinge examen hebt, is de kans groot dat je de inhoud van de gelezen boeken vergeten bent. Daarom kan het handig zijn om tijdens het lezen alvast een samenvatting te maken.

Tijdens de voorbereiding van het examen kan je natuurlijk ook op zoek gaan naar samenvattingen die online staat. Maar je herinnert je het verhaal waarschijnlijk beter als je de samenvatting zelf geschreven hebt.

Tip 3: Vraag je docent van alles over het mondeling examen

Leerlingen kunnen zich vaak niet voorstellen hoe het mondelinge examen eruit gaat zien hoe ze zich daarop het beste kunnen voorbereiden. De beste tip is daarom: vraag het aan je docent. Op elke school ziet het mondelinge examen er hetzelfde uit, met misschien wat kleine verschillen. De docent is de expert op dit gebied, daarom kan je alle vragen bij hem of haar kwijt.

Tip 4: Feiten stampen

Tijdens het mondeling examen wordt er van je verwacht dat je van elke boek hetzelfde kan beschrijven:

- De hoofdpersoon
- De tijd en de plaats
- Het begin van het verhaal
- Het einde van het verhaal
- De belangrijkste gebeurtenissen

Stamp dit in je hoofd, dan scheelt weer tijdens je examen.

Tip 5: Denk na over thema’s en verbindingen

Tijdens het mondeling examen probeert de docent achter twee dingen te komen. Heb je de boeken wel echt gelezen en begrijp je de diepere laag achter de boeken.

Als alle informatie over je boeken goed hebt geleerd, dan is dat vaak goed genoeg om te laten zien dat je de boeken ook echt gelezen hebt. Verbindingen leggen is een stuk lastiger. De docent kan vragen stellen over de thema’s van de boeken, hoe de onderwerpen zich verhouden tot de tijd waarin de boeken geschreven zijn en hoe je de boeken met elkaar in verband kan brengen.

Tijdens de voorbereiding kan je hier al over nadenken.

Tip 6: Begin uitgerust aan je mondeling examen

Voordat je examens beginnen, moet je echt even ontspannen. Zorg ervoor dat je goed slaapt, een goed ontbijt nuttigt en dat je kleding kiest dat lekker zit. Heb vertrouwen in jezelf. Als je de boeken gelezen hebt en je hebt je goed voorbereid, dan komt het allemaal goed.

Tip 7: Neem de leiding in het gesprek

Aan de start van het mondelinge examen zal je docent een aantal vragen stellen. Pak zelf de leiding. Dat doe je door uitgebreide antwoorden de geven. Je docent hoeft dan minder door te vragen en er blijft minder tijd over voor de lastige vragen. Omdat jij de leiding neemt, straal je zelfvertrouwen uit. Je docent zal er dan sneller van overtuigd zijn dat je weet waar je over praat.

Als je docent je vraag wat je van een bepaald boek vond, dan kan je een vergelijking maken met een ander boek dat je gelezen hebt. Je docent zal je dan waarschijnlijk wat vragen naar de inhoud van het andere boek en jij laat weer zien hoeveel je gelezen hebt.

Tip 8: Wees eerlijk

Als je docent je een vraag stelt waarop jij het antwoord even niet weet, geef dat dan toe en ga niets verzinnen. Stel dat je docent je vraagt waar het boek mee begint en jij weet dat niet zo snel, maar wel wat daarna komt, dan kan je dat vertellen. Op die manier laat je zien dat je het boek wel gelezen hebt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bron: Online Slagen