Buma Cultuur, onderdeel van auteursrechtenorganisatie Buma Stemra, wil muziek als vak terug brengen op in het onderwijs. Vooral op middelbare scholen wordt nog maar weinig aandacht besteedt aan muziekonderwijs. Met het interactieve lespakket Buma Music Academy werkt de organisatie er hard aan om het muziekonderwijs nieuw leven in te blazen. Het wachten is nu alleen nog op politiek Den Haag voor een landelijke coördinatie. Dit meldt Metronieuws.
Muziekles is beter voor je dan we allemaal denken”, zegt directeur Frank Helmink van Buma Cultuur. Deze organisatie houdt zich bezig met de ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek. Ook biedt Buma Cultuur sinds drie jaar lesmateriaal aan voor het muziekonderwijs op scholen. Volgens Helmink heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat muziek belangrijk is voor de ontwikkeling van jongeren. “Je rekent bijvoorbeeld beter wanneer je daarvoor een uurtje muziekles hebt gehad. Wij zijn ervan overtuigd dat muziek thuishoort in ieders leven, te beginnen bij dat van jonge mensen”.
Het lespakket Buma Music Academy is bedoeld om “het gat dat de overheid heeft laten vallen” op te vullen, aldus Helmink. Door bezuinigingen hebben veel scholen flink gesneden in de muzieklessen en worden muziekdocenten ontslagen. Maar met het programma van Buma Cultuur keert de muziekeducatie langzaam terug in het voortgezet onderwijs. “Het eerste jaar waren er vijftig deelnemende scholen, dit jaar doen er 370 mee”, vertelt Helmink. Daar is de directeur trots op maar het is nog lang niet genoeg. Hij wil dat alle scholen in Nederland weer muziek in het onderwijsaanbod opnemen. “Maar daar hebben we het ministerie voor nodig”, aldus Helmink. Hij heeft al veel politici gesproken, waaronder minister Bussemaker van Onderwijs. “Er wordt knikkend gereageerd, maar er gebeurt nog niets. Het is nu echt wachten op de laatste zet vanuit Den Haag”, aldus Helmink.
© Nationale Onderwijsgids