Normal_kaars_kaarslicht_dood__still_

Eersteklassers van alle middelbare scholen in Nederland gaan het lichtverbruik in woningen in kaart brengen. Dat is het idee van de Stichting International Year of Light 2015 NL. De brugklasleerlingen gaan van eind oktober tot begin november huizen langs met een zelfgemaakt meetinstrument om de verlichte woonkamers te scannen. Dat meldt de Volkskrant.

De leerlingen maken een spectroscoop van onder meer een cd, een keukenrol en wat duct tape. De scholieren kunnen aan de kleuren in de keukenrol zien of mensen gebruik maken van een milieu-onvriendelijke lamp, een spaarlamp of een ledlamp. De leerlingen turven per straat welke verlichting ze tegenkomen. Het eindresultaat wordt een kaart van Nederland waarop te zien is op welke plekken nog veel gloeilampen worden gebruikt.

Het project wordt de Nationale Lichtmeting genoemd. Medeorganisator is Dries van Oosten, docent natuur- en sterrenkunde aan Universiteit Utrecht. Hij kaart aan dat bewoners zich geen zorgen hoeven te maken over hun privacy. Zo komen er alleen straten met meerdere huizen in het systeem, zodat niet kan worden afgeleid in welk huis veel gloeilampen branden. Ook wordt voorkomen dat kinderen over heggen en schutting klimmen om het licht te testen, doordat er in het systeem de optie 'meting onmogelijk' is.

Natuurkundedocenten kunnen hun leerlingen aanmelden. Van Oosten geeft de deelnemende leerlingen nog de tip om zo ver mogelijk van straatlantaarns weg te blijven, omdat dat licht de meting verstoort. 

© Nationale Onderwijsgids