Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Volgens Wilma Kempinga van de Stichting Mevrouw Meijer (MM) is de leus 'morgen past niet in een gebouw van vroeger' gewoon niet waar. MM onderzocht in opdracht van de gemeente Haarlem veertien schoolgebouwen. Conclusie: schoolgebouwen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig worden vaak ten onrechte afgedankt. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Hoewel de stichting veertien basisschoolgebouwen in stadsdeel Schalkwijk onderzocht, stelt Kempinga dat de onderzoeksresultaten ook elders van toepassing zijn. Uit het onderzoek blijkt dat alle veertien scholen kunnen blijven staan. Bij elf van de scholen moeten kleine aanpassingen uitgevoerd worden, terwijl bij drie gebouwen een forse ingreep nodig is. Desalniettemin concludeert MM dat het goedkoper is om de oude panden in gebruik te houden. De kapitaalslasten bij renovatie zijn per saldo 10 tot 30 procent goedkoper dan bij nieuwbouw, aldus MM. Vaak wordt er nu gekozen voor nieuwbouw. 
 
Kempinga: “Natuurlijk kun je te maken hebben met krimp en moeten twee van de vier scholen misschien dicht. De twee andere krijgen dan vaak nieuwbouw, omdat hun pand niet meer zou voldoen. 'Morgen past niet in een gebouw van vroeger', wordt dan gezegd. Maar dat is gewoon niet waar.”
 
Daarnaast hebben de oude schoolgebouwen ook voordelen. Bepaalde kenmerken, zoals ruime, hoge klaslokalen met daglicht van twee kanten, zijn in de huidige bouwnormen niet meer toegestaan. “Dat krijg je dus nooit meer terug,” stelt Kempinga. Ook staan de oude gebouwen vaak in het midden van de wijk, op loopafstand voor de kinderen. Nieuwe scholen verrijzen echter vaak aan de rand van het dorp of de wijk. De kinderen moeten daar dan met de auto naartoe gebracht worden. 
 
© Nationale Onderwijsgids