Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

Het matchingsysteem dat vorig jaar werd ingevoerd op Amsterdamse middelbare scholen wordt afgeschaft. De scholen gaan weer terug naar het oude systeem en gaan dus weer loten. Het matchingsysteem moest er voor zorgen dat de plaatsing van leerlingen eerlijker zou verlopen. Veel ouders en schoolbesturen waren niet te spreken over het nieuwe systeem. Dat meldt Parool.

De vereniging van Amsterdamse middelbare scholen Osvo heeft in samenspraak met de gemeente besloten dat de scholen voortaan weer gaan loten. Dit houdt in de praktijk in dat er geloot wordt op de populaire scholen die snel vollopen en de minder populaire scholen over blijven. Wel is er een verschil met de loting zoals deze voorheen was; na aanmelding bij de school van de eerste keuze wordt er centraal, en niet per school, geloot. De kinderen die uitgeloot worden maken onder begeleiding van Osvo een lijst voorkeuren van de scholen waar nog plek is.

Betty van Nieuwenhuizen, bestuurslid van het Osvo, benadrukt dat zij garanderen dat er genoeg plekken zijn op scholen van voldoende kwaliteit. Verder verklaart Van Nieuwenhuizen dat Osvo ervoor gekozen heeft zo veel mogelijk kinderen op hun eerste voorkeur te krijgen. “Ook wilden we de regie weer bij de ouders en scholen leggen. En dat alle kinderen tegelijkertijd horen naar welke school ze kunnen”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Het bestuurslid legt uit dat er niet voor een herziening van de matching is gekozen, omdat ze meer transparantie wilden en het strategisch kiezen weer mogelijk maken. Ook worden de inschrijvingen op scholen inzichtelijk gemaakt. Volgens Onderwijswethouder Simone Kukenheim helpt de manier van loten, het Bostonsysteem, in een keer de witte vlekken te zien. “Als het dan mogelijk is, kunnen er op tijd extra klassen worden gevormd. En hebben kinderen en ouders een grotere kans om op hun eerste voorkeur te komen”, aldus Kukenheim. 

© Nationale Onderwijsgids