Normal_4144

Het afgelopen maandag verschenen rapport 'Hoera ik ga weer naar school', waarmee de Nationale ombudsman een doorbraak zoekt in de thuiszittersproblematiek, gaat oudervereniging Balans niet ver genoeg.

Pas als scholen bij weigering van een leerling gedwongen worden het onderwijsbudget van het kind in te leveren zal er versneld een verandering in gang worden gezet. Dat is dan meteen ook een rechtvaardiger besteding van gemeenschapsgeld.

'Er niet meer bij horen'. 'Voor jou hebben wij geen plaats'. Duizenden leerplichtige kinderen in Nederland moeten leven met het gegeven dat er voor hen geen plaats is in het onderwijs. Vaak gaat het om leerlingen die vanwege hun problematiek een speciale aanpak nodig hebben die de school hun niet wil of kan geven.

Oudervereniging Balans kent de problemen. Dikwijls raken ouders erdoor in conflict met de school. Het maakt hen radeloos. Wanhopig worden er oplossingen gezocht om de ontwikkeling van het kind nog een kans te geven. Sommigen wijken uit naar het particuliere onderwijs waar het vaak wel lukt een kind tot leren te brengen.

Een aantal gaat daarvoor zelfs naar België. Dat zijn de bevoorrechten met ouders die het financieel kunnen opbrengen. Die kunnen afzien van het onderwijsbudget waar het kind recht op heeft maar de overheid mooi in haar zak houdt.

Oudervereniging Balans pleit ervoor de ouders die in deze situatie zitten dit onderwijsbudget ter beschikking te stellen. Daarmee kunnen ze dan zelf onderwijs inkopen. Dan zou er echt sprake zijn van een leerrecht waarvoor de ombudsman terecht pleit. Het is inderdaad hoog tijd dat naast de leerplicht er ook een leerrecht komt.