De afgelopen jaren hebben scholen een miljard euro extra gekregen, maar hebben dit grotendeels op de bankrekening gezet. Dat stelt NRC. De Algemene Onderwijsbond (AOb) stelt dat scholen het onderwijsgeld moeten besteden aan onderwijs. Liesbeth Verheggen, AOb-voorzitter, zegt dat het nu blijft bij goede voornemens in plaats van harde feiten. Dat meldt de AOb.
“Natuurlijk is het verstandig om voldoende financiële reserves te hebben. Maar het blijven oppotten is niet goed voor ons onderwijs. En ook niet voor de velde docenten die nu werkloos thuis zitten”, stelt Verheggen. NRC berekende op basis van cijfers van de Onderwijsinspectie dat scholen in het primair onderwijs 215 miljoen euro meer aan liquide middelen hebben dan in 2012. In het voortgezet onderwijs zou dit zelfs 258 miljoen euro zijn. Volgens NRC hebben alle onderwijssectoren samen bijna een miljard euro meer in de kas dan twee jaar geleden.
Verheggen zegt dat dit enorme verschil grotendeels te verklaren is omdat de scholen het extra geldpas eind 2013 op hun rekening kregen. Ook de Onderwijsinspectie constateert dat. De AOb benadrukt dat het niet de bedoeling is dat het geld nu nog op diezelfde rekening staat. Volgens de bond had een groot deel van dat geld al lang uitgegeven moeten worden aan de verbetering van onderwijskwaliteit.
Als voorbeeld van investeren in onderwijskwaliteit noemt de AOb het aanstellen van meer docenten. De bond zegt dat de beloofde 3000 extra benen in het primair- en voortgezet onderwijs nooit zijn gerealiseerd. Volgens de Onderwijsbond zijn er harde afspraken nodig tussen ministerie, werkgevers en werknemers over hoe het geld wél op de juiste plaats komt. “Maar we zien de toekomst graag positief in en dagen de staatssecretaris en werkgevers uit om die belofte van 3000 extra banen in 2016 wél te realiseren”, aldus de AOb.
© Nationale Onderwijsgids