Scholen spelen een rol in de sociale veiligheid van jongeren

Docenten of ouders weten vaak niet wat er in het hoofd van kinderen gebeurt als ze op hun telefoon zitten te kijken of berichtjes versturen. Netflixserie Adolescence laat men hierover nadenken. Dat meldt L1.

Pedagoog André Parren wil graag dat docenten, onderwijsondersteunend personeel en ouders zich verdiepen in de wereld van de jongeren. “Wees waar je doelgroep is en ga met ze in gesprek. Dan willen ze je echt wel bijpraten over van alles.”

Sociale media en veiligheid 

Scholen vinden sociale media en de veiligheid daarvan nog altijd een lastig onderwerp. Steeds meer scholen verbieden mobiele telefoons in het gebouw en tijdens de lessen. Voor scholen is nu de grootste uitdaging dat zaken die online spelen, het schoolgebouw binnenkomen, zo stelt Parren. “Zoals ruzies tussen kinderen. Daders en slachtoffers zitten vaak op dezelfde school.”

Eigen taal 

Kinderen hebben inmiddels hun eigen taal met eigen codes. Zelfs elke emoticon heeft weer een andere betekenis. Leerkrachten en ouders staan volgens Parren zeker niet met 1-0 achter. “Je kan tenslotte niet overal wat vanaf weten, maar werk samen met mensen die er wel verstand van hebben.”

Op scholen in Roermond worden tijdens een evenement handvaten en inzichten gegeven om sociale veiligheid binnen de school te versterken. Scholen hebben volgens Parren namelijk een belangrijke functie.

Praten over wat je online meemaakt 

Sommige jongeren vinden het moeilijk om te vertellen wat ze online hebben meegemaakt. Parren geeft hun het advies om met een mentor of docent te praten als thuis het onderwerp te gevoelig ligt. Zaken die online spelen, kunnen een grote impact hebben op hun leven. Op school erover praten is dan heel belangrijk, zo stelt Parren.

Onderwijsmedewerkers gaan dinsdag 8 april met elkaar in gesprek op een symposium over sociale veiligheid in Roermond.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk