Het is van groot belang voor zowel scholen als voor leerlingen dat de voorbereiding, afname en beoordeling van examens procedureel zuiver verlopen en de geheimhouding niet geschonden wordt. De AOC Raad en de VO-raad hebben samen met vertegenwoordigers uit het scholenveld, de protocollen aangepast voor de afname van alle soorten centrale examens in 2011. De checklisten zijn ingrijpend veranderd en volledig geactualiseerd.

Het Voortgezet Onderwijs kent op dit moment verschillende soorten centrale examens en schoolexamens. De overheid geeft, naast de in het Eindexamenbesluit vastgelegde zaken, geen nadere richtlijnen met betrekking tot het omgaan met examens voorafgaand, tijdens en na afloop van de afname ervan. Het Ministerie en College voor Examens (CvE) beperken zich tot de richtlijn dat de directeur verantwoordelijk is voor de geheimhouding.

Omdat van overheidswege jaarlijks de nodige wijzigingen worden doorgevoerd op het terrein van centrale examens, publiceren de AOC Raad en de VO-raad ieder schooljaar, voor de start van de examenperiode, geactualiseerde protocollen die horen bij de centrale examens van dat jaar.

Oproep
De VO-raad en AOC raad roept u als gebruiker van de protocollen en checklisten 2011 op alle suggesties voor verbetering, voor het einde van het schooljaar 2010 - 2011, door te geven. Wij nemen uw suggesties mee bij het maken van de protocollen voor de centrale examens 2012.

Contactpersoon bij de AOC Raad: Karen Laarveld Karen.laarveld@aocraad.nl
Contactpersoon bij de VO-raad: Karel Janssen Kareljanssen@vo-raad.nl