Normal_4090

DEN HAAG (ANP) - Iedere dag gaan zo'n achthonderd kinderen niet naar school, die dat eigenlijk wel zouden willen. Deze thuiszitters hebben over het algemeen psychische- of gedragsproblemen.

Ingrado, de brancheorganisatie voor leerplicht en het bestrijden van voortijdig schoolverlaten, wil dat aantal drastisch omlaag brengen.

'Daarvoor moet er beter samengewerkt worden met scholen, gemeentes en jeugdzorg', aldus voorzitter Carry Roozenmond maandag.

Ze reageert hiermee op het maandag verschenen rapport van de Nationale ombudsman over thuiszittende leerlingen. Ombudsman Alex Brenninkmeijer noemt het een grote misstand dat er zoveel kinderen lang thuis zitten. Hij vindt dat gemeenten via de leerplichtambtenaar een doorslaggevende rol moeten spelen bij het beperken en voorkomen van een situatie waarin een leerling langdurig thuis zit.

Roozenmond juicht dit toe. 'Als scholen sneller aangeven dat een kind thuiszit, willen wij zo snel mogelijk met alle betrokkenen rond de tafel gaan zitten om een oplossing te vinden. Ons streven is binnen een week.'