Normal_4192
Amsterdam - Vandaag presenteert de VO-sector haar voornemens tot het ontwikkelen van een ‘toelatingscode’ voor de problematische overstap vmbo-havo. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) meent dat de sector hiermee een eerste stap zet, maar lang niet ver genoeg gaat. LAKS-voorzitter Steven de Jong: “Scholen dragen de verantwoordelijkheid om het beste uit ambitieuze scholieren te halen. Het is aan de VO-raad om hier het voortouw in te nemen”.

“De voorstellen houden de deur open voor scholen om vmbo’ers die door willen en kunnen stromen, af te remmen.”, zo vervolgt hij. De VO-raad wil een gemiddeld cijfer adviseren aan haar leden, waarmee ze vmbo’ers kunnen beoordelen of deze door kunnen stromen.

“Het is kortzichtig om te denken dat alleen een cijfer de mogelijkheden van een scholier meet. De aansluiting tussen de niveaus en de persoonlijke begeleiding moet eindelijk eens op orde komen. Zo kan je bekijken welke scholier door kan naar het havo, en voor welke het mbo een betere vervolgweg is”, aldus De Jong. Uit de peiling van de VO-raad blijkt dat 82% van de scholen het terecht vindt om cijfers te eisen als de aansluiting tussen de niveaus nog onvoldoende is.

Steeds meer vmbo-tl leerlingen willen doorstromen. Volgens de scholierenorganisatie komt dit voornamelijk doordat het niveau hier te laag ligt; dit blijkt onder andere uit een quickscan van het LAKS die binnenkort uitkomt. “Als vmbo’ers zélf aangeven dat ze zich te weinig uitgedaagd en serieus genomen voelen, dan moet er echt iets veranderen. De toegenomen populariteit van het havo is een signaal voor het vmbo”.

Het LAKS pleit daarom voor een verhoging van het vmbo-tl niveau de komende jaren. Dit betekent ook dat de kwaliteit van het onderwijs daar hoger moet: momenteel is bijvoorbeeld het aantal onbevoegde leraren op het vmbo met één op de drie het hoogste. Zo hoeven ambitieuze vmbo’ers niet allemaal door te stromen naar het havo, maar kunnen ze zichzelf op het vmbo al beter ontplooien.

Het is wel positief dat de sector de urgentie van de aansluitingsproblematiek erkent en hier ook enkele werkzame oplossingen voor stelt. De voornemens leggen meer nadruk op motivatie en werkdruk, maar behouden wel de mogelijkheid voor scholen om cijfers te eisen. Ook prijst het LAKS de afkeuring van het verbod op zittenblijven, dat sommige havo-scholen voor ex-vmbo’ers hanteren. Tot slot worden de doorstroomeisen transparanter en eenduidiger.
------------------------
Het LAKS zal hierover in gesprek blijven met de VO-raad.
De afgelopen tijd heeft het LAKS zich ingezet om de doorstroomeisen tussen vmbo en havo weg te laten halen. Volgens ons moet iedere scholier het recht hebben om door te stromen. De politiek vindt nu dat het in ieder geval duidelijker en makkelijker moet worden.