Normal_4454

Techniek en chemie studeren is niet alleen leuk, het is ook de beste manier om een positieve bijdrage te leveren aan de mondiale energie- en milieuproblematiek. Die boodschap was de inzet van de eerste nationale Sci-Tech Challenge die afgelopen dinsdag 15 februari plaatsvond in Rotterdam.

Initiatiefnemers Jong Ondernemen en ExxonMobil willen jongeren hiermee het grote belang van wetenschap en technologie in de dagelijkse praktijk laten ondervinden. Winnaars van de eerste editie waren de bovenbouwleerlingen van het Helinium College met hun innovatieve auto in aerodynamische druppelvorm.

De Sci-Tech Challenge is een meerjarig Europees lesprogramma dat JA-YE en ExxonMobil samen hebben opgezet om scholieren van 15 tot 18 jaar kennis te laten maken met de carrièremogelijkheden die een technische opleiding biedt. Interactieve webpagina's, workshops, colleges, Classroom Visits en een Sci-Tech Challenges moeten jongeren enthousiast maken voor een bètastudie. Bijkomend doel is om jongeren bewust te laten nadenken over de mondiale vraagstukken op het gebied van energievoorziening. In Nederland werd het programma afgelopen jaar op verschillende middelbare scholen uitgerold door stichting Jong Ondernemen - onderdeel van JA-YE - en ExxonMobil. De leerlingen die het programma het best doorliepen, mochten het tegen elkaar opnemen bij de nationale challenge in Rotterdam.

Vernieuwende ideeën
In het bezoekerscentrum van de ExxonMobil raffinaderij bogen zes teams zich over de opdracht om een innovatief vervoermiddel met gereduceerde CO2-emmissie te bedenken, dat bovendien commercieel aantrekkelijk is. De factoren waar rekening mee moest worden gehouden waren gewicht, brandstofgebruik en bandenspanning. Tijdens een brainstormsessie passeerden tal van slimme ideeën de revue. De beste plannen werden door de teams uitgewerkt en uiteindelijk gepresenteerd aan de jury.

Het team van het Helinium College uit Hellevoetsluis won de titel. Zij bedachten een lichtgewicht auto in aerodynamische druppelvorm, die rijdt op energie uit de ruimte. De jury was verrast door de hoge kwaliteit van de plannen: "De plannen waren zeer innovatief van aard en technisch van hoge kwaliteit", aldus jurylid Arie Bosman (oud-directeur Regional Manufacturing ExxonMobil): "Van een compleet concept van energieopwekking in de ruimte tot een energieabonnement, dat hopelijk ook commercieel haalbaar is, want dat is belangrijk." Een delegatie van drie deelnemende scholen, waaronder het Helinium College, zal Nederland straks vertegenwoordigen in de Europese finale.

Kenniseconomie
De Sci-Tech Challenge biedt ExxonMobil de kans om scholieren inzicht te geven in het belang van wiskunde, wetenschap en technologie. De scholieren van nu zijn de studenten van de toekomst. Het vermogen om wereldwijd voorop te blijven lopen, hangt af van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs, vindt ExxonMobil. Daarom steunt het bedrijf de Sci-Tech Challenge met 500.000 euro en de inzet van zijn medewerkers.

Stichting Jong Ondernemen wil met de Sci-Tech Challenge bijdragen aan de aanwas van studenten bij technische universiteiten. Het aantal eerstejaars aan de Nederlandse universiteiten stijgt nog altijd, maar technische universiteiten weten niet van deze toename te profiteren. Nederland moet zich als kenniseconomie kunnen blijven presenteren, vindt Jong Ondernemen. Daarom zal de stichting zich blijven inzetten met initiatieven als de Sci-Tech Challenge.

Jong Ondernemen is onderdeel van een internationaal netwerk genaamd Ja-Ye (Junior Achievement - Young Enterprise) dat het jong ondernemen op Europees niveau stimuleert.