Normal_4560

Een moeder in de Verenigde Staten heeft een originele manier gevonden om haar zoon te motiveren. De jongen kwam weer eens thuis met een slecht rapport en heeft een hekel aan school. De leerling moet nu van zijn moeder met een sandwichbord de straat op in de stad Tampa in de staat Florida, zo meldt Het Laatste Nieuws.

De boodschap rond het lichaam van de puber is duidelijk en komt hierop neer: 'Toeter als je vindt dat ik naar school moet'. Het initiatief van de Amerikaanse zorgt voor gemengde reacties.

Ronda Holder verplicht haar zoon nu om op een straathoek te gaan staan met het bord waarop ook een oproep staat. Chauffeurs die vinden dat hij een opleiding nodig heeft, moeten maar eens luid toeteren. Voor Holder is het een uitgemaakte zaak: "Zolang hij niet beter presteert op school moet hij op de straathoek gaan staan."

Gemengde reacties
Zoon James zakt door de grond van schaamte, maar dat vindt zijn moeder goed. "Dat is net de bedoeling!", zegt ze. "Ik nam eerst zijn telefoon af en dan andere spullen maar het hielp niet en dus heb ik geen andere keuze meer. Hij vindt het beschamend en dat vind ik dan weer prima."

Sommige ouders hebben zo hun bedenking bij de methode. "Ik denk niet dat het veel zal helpen. Hem vernederen is niet de juiste manier om hem te motiveren", aldus Belinda Aviles. "Ik vind dit echt niet kunnen maar misschien is dit haar laatste middel. Misschien heeft ze alles al geprobeerd", zegt Linda Schnell die haar zoon nooit zo zou straffen.

Ook psychologe Stacey Scheckner denkt dat dit niet zal werken en waarschuwt zelfs voor een averechts effect. "Opgroeiende pubers kunnen vernedering en schaamte best missen. Het is niet goed voor hun verdere ontwikkeling. Het vernederen van pubers is ook slecht voor hun zelfvertrouwen en eigenwaarde en kan resulteren in revolte en boosheid."

De moeder van James beseft ook wel dat haar aanpak niet alledaags is, maar ze doet het net omdat ze het beste voorheeft met haar zoon. Ze wil niet dat hij een 'dropout' wordt en de schoolbanken zonder diploma verlaat.

"Hij vindt dit maar niks en voor de buitenwereld ben ik nu waarschijnlijk de slechtste moeder van de wereld maar hij zal er me ooit nog dankbaar voor zijn."