Normal_4676

Noord-Hollandse vmbo-leerlingen tonen op donderdag 10 maart 2011 hun culinaire kunsten tijdens de regionale culinaire vakwedstrijd. De leerlingen koken en serveren een verfijnde vier-gangen lunch voor genodigden. Met het bereiden en uitserveren van een uitstekende lunch proberen leerlingenteams bestaande uit twee koks en een gastheer/-vrouw van 10 vmbo-scholen, één van de vier prijzen op culinair gebied te winnen.

De burgemeester van Wormerland Dhr. P. Tange reikt de prijzen uit. De gerenommeerde chef-kok Christopher Naylor en de bekwame sommelier Simon Veldman van Restaurant Vermeer te Amsterdam, Gerant Rene Kwakkenbos en Chef-kok Jozua Jaring van het bekende Restaurant ‘De Hoop op d’Swarte Walvis’ te Zaandam en twee hygiënespecialisten van Etol Nederland beoordelen de lunch en bepalen welk team welke prijs wint.

De prijsuitreiking is altijd een spannend moment voor de leerlingen. Ze willen allemaal wel (h)erkend worden als ‘de nieuwe Jamie Oliver’! De culinaire vakwedstrijd en de prijsuitreiking vinden plaats op Compaen VMBO te Zaandam. Vanaf 09.00 uur gaan de vmbo-leerlingen enthousiast aan de slag met de voorbereidingen. Om 13.00 uur gaan de genodigden aan tafel. Naar verwachting vindt de prijsuitreiking plaats om 16.15 uur.

Tijdens de wedstrijd houdt de jury de koks en de gastheren/-vrouwen goed in de gaten. De koks worden beoordeeld op de categorieën smaak, kooktechnieken en hygiëne. De jury toetst de gastheren/-vrouwen op onder andere wijnkennis, theoretisch en praktisch inzicht over serveerkunde, serveertechniek en goed gastheerschap.

Vmbo-school De Berkhoff uit Amsterdam behaalde vorig jaar de 1e prijs voor kooktechnieken én serveertechniek. Misschien winnen ze dit jaar wel weer! Of gaan andere teams er met deze prijzen vandoor? Neemt dit jaar Scholen aan Zee uit den Helder opnieuw de prijs voor kookhygiëne mee? En kan het team van Compaen VMBO de aanmoedigingsprijs uitbouwen naar een hoofdprijs? Of zitten de winnaars op de vmbo-scholen Bredero College, College De Brink, Sint Hubertus, Martinus College, Scholen aan Zee, Kennemer College en Petrus Canisius College? Het blijft, hoe dan ook, spannend voor alle vmbo-leerlingen. Voor Compaen VMBO neemt een team, bestaande uit de 4e klas leerlingen Marlyn Assuncao en Stan ten Have als kok en Naomi Süverkropp als gastvrouw, deel aan deze spannende wedstrijd.

De culinaire vakwedstrijd wordt gesponsord door OVO Zaanstad, Koksgilde Nederland, Slijterij Wijnhandel Vonk, Technocentrum Noordholland Noord, Uitgeverij Edu’actief, Stichting de Vereniging van Scholen met een Horeca-Opleiding, WÏ‹sthof, Etol Nederland, Koppert Cress BV, Op den Velde Bedrijfskleding en De Kweker. De organisator Compaen VMBO is blij met deze toegezegde ondersteuning.

Op bezoek bij Duyvis en het Zaans Museum
Omdat de deelnemende leerlingen al vanaf 9.00 uur met voorbereidingen voor de lunch aan de slag gaan, brengen hun begeleiders in de ochtend een bezoek aan Duyvis en aan het project Food is Magic in het Zaans Museum.

Bij Duyvis bekijken de docenten vmbo het productieproces in de Duyvisfabriek gelegen in een unieke historische omgeving. Daarna brengen ze een bezoek aan een nieuw project Food is Magic en krijgen uitleg wat het educatieve programma Food is Magic inhoudt. Het programma is in samenwerking met het Zaans Museum en het Technocentrum Noord-Holland Noord ontwikkeld. Het doel van dit project is om inzicht te geven in industriële processen.