Nicole van Petegem van het Wellant College in Utrecht heeft haar ultieme snuffelstage gewonnen. Dankzij een initiatief van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) kon de vijftienjarige vmbo-scholiere een week stage lopen bij bruidsmodezaak Valkengoed in Amersfoort. Daarmee ging voor haar een droomwens in vervulling. 'Win je ultieme snuffelstage' is onderdeel van de HBD-arbeidsmarktcampagne 'In de detailhandel kan het'.
Het HBD laat met deze campagne zien dat het werken in de detailhandel meer inhoudt dan veel jongeren geneigd zijn te denken. Joyce Rosenthal, beleidsadviseur arbeidsmarkt bij het HBD: "We maken duidelijk dat de detailhandel een prima sector is om carrière te maken, dat werken in de detailhandel afwisselend is en de verschillende branches volop opleidings- en doorgroeimogelijkheden bieden, op elk niveau." De website www.indewinkelwerken.nl speelt een belangrijke rol in de campagne. Rosenthal: "Op de site vind je alle informatie over opleidingen al dan niet gecombineerd met werk. Je kunt ontdekken of je geschikt bent voor de detailhandel. Je ziet snel welke branches bij je passen. Door op een branche te klikken krijg je informatie over relevante beroepsopleidingen of je wordt doorgestuurd naar de website van een brancheorganisatie met meer informatie over het werken in de desbetreffende branche of, in sommige gevallen, een vacaturebank."
Leuk en uitdagend
De snuffelstage is een verplicht onderdeel in het vmbo en biedt scholieren de gelegenheid werkervaring op te doen in een beroep waarin zij geïnteresseerd zijn. Afgelopen najaar konden scholieren via www.indewinkelwerken.nl meedingen naar een volledig verzorgde snuffelstage in de detailhandel. Doel van de actie was laten zien hoe leuk en uitdagend werken in de detailhandel is en vmbo-scholieren stimuleren om te kiezen voor een opleiding in de detailhandel. Voor de scholier met leukste, slimste of meest bijzondere omschrijving zegde het HBD toe de snuffelstage in samenspraak met de school en de stagebegeleider ook daadwerkelijk te regelen.
Nicole van Petegem werd de gelukkige winnares. Bruidsmodezaak Valkengoed in Amersfoort werd bereid gevonden aan Nicoles ultieme snuffelstage mee te werken. Eigenaresse Ida van den Bedem: "We zijn een erkend leerbedrijf. Gewoonlijk lopen vierdejaars leerlingen van de opleiding Kleding en Mode van het ROC Amsterdam hier stage, maar voor Nicole hebben we graag een uitzondering gemaakt." Nicole over haar ervaringen: "Valkengoed is een winkel, gecombineerd met een atelier. Als er geen klanten in de winkel zijn, ben je in het atelier. Daar heb ik aan een bruidsjurk geborduurd, dat is hard werken. Ik heb ook bruidsoorbellen gemaakt. Het was leuk om zo creatief bezig te zijn. Maar het is toch vooral de verkoop die mij trekt. Wat ik geleerd heb, is dat het belangrijk is beleefd en vriendelijk tegen de klant te zijn, maar ook dat je vooral interesse moet tonen. Ik heb `meegelopen' met een verkoopster en een klant die voor het eerst kwam passen. We hebben heel veel jurken laten zien zodat de klant een goede keuze kan maken. Mijn enthousiasme is zeker groter geworden voor het werken in een winkel als dit, maar het atelier trekt me niet zo. Ik zit nu in het vierde jaar van het vmbo en denk erover na of ik voor Mode & Kleding zal kiezen. Ik ben nog niet helemaal zeker, het is gewoon heel erg moeilijk en het gaat ten slotte om je toekomst. Maar ik heb in ieder geval wel een hartstikke leuke stage gehad."
Intensief begeleiden
Stages zijn een essentieel onderdeel van het detailhandelsonderwijs. De stageplaats biedt leerlingen de mogelijkheid kennis te maken met de beroepspraktijk en ervaring op te doen. Het begeleiden van stages is een intensieve bezigheid, die de nodige inzet vraagt. Ida van den Bedem: "In een zaak als deze kun je iemand niet achter een kassa neerzetten en het verder maar laten uitzoeken. Je moet de stagiaires intensief begeleiden anders heeft het geen zin. De stagiaires die hier binnenkomen zijn doorgaans vierdejaars leerlingen en overwegend gemotiveerde mensen die in hun laatste jaar zitten en echt het vak in willen. Omdat wij een eigen atelier hebben, komen de stagiaires met alle facetten van het vak in aanraking. Ze leren niet alleen de verkoopkant, maar lopen ook stage in het atelier en leren hoe ze een jurk moeten vermaken." Het valt haar op dat veel stagiaires niet weten wat het werken in een bruidsmodezaak allemaal inhoudt. De trouwdag is voor velen een van belangrijkste dagen in hun leven, dus trouwkleding kiezen en kopen, is een serieuze zaak. Stagiaires leren bij ons wat er allemaal voor gedaan moet worden in dat hele proces: van de eerste keer dat de klant binnenkomt tot het afleveren van de jurk en de klant die tevreden de winkel verlaat. Het is ook een tijdrovend proces. Bij het eerste bezoek ben je al snel anderhalf tot twee uur met een klant bezig, je moet goed luisteren, de klant begeleiden, etc. En dan de uren in het atelier om de jurk helemaal aan de wensen van de klant aan te passen."
Grootste commerciële bedrijfstak
Met circa 80.000 ondernemingen en 110.000 winkels is de detailhandel Nederlands grootste commerciële bedrijfstak. Ruim tien procent van alle werkende Nederlanders is actief in de detailhandel. Dagelijks zijn meer dan 600.000 medewerkers en ruim 100.000 ondernemers in de weer voor hun klanten. HBD-beleidsadviseur arbeidsmarkt Joyce Rosenthal : "De detailhandel kampt nu al met een tekort aan medewerkers, vooral in het midden- en hoger management. Die tekorten zullen door vergrijzing en ontgroening alleen maar groeien. Veel mensen weten eenvoudig niet wat de detailhandel allemaal te bieden heeft. Het beeld leeft dat er bijna alleen om ongeschoold werk gaat, waar je altijd nog voor kunt kiezen als al het andere is mislukt. De campagne maakt duidelijk dat de detailhandel veel meer inhoudt, dat de sector een breed scala aan functies, opleidings- en doorgroeimogelijkheden biedt. Bovendien biedt de detailhandel mogelijkheden aan uiteenlopende groepen, denk aan mensen die voor zichzelf willen beginnen. Maar ook een hogere leeftijd hoeft geen probleem te zijn. Voor mensen die niet langer kunnen functioneren in hun huidige baan is vaak wel plek in de detailhandel. Een afgekeurde bouwvakker kan bijvoorbeeld prima functioneren als verkoper/adviseur in een doe-het-zelfwinkel."