Normal_4984

De 16-jarige Djoeke Siemssen van het Maerlant Lyceum in Den Haag wordt een jaar lang burgemeester van Madurodam. De Haagse wethouder Karsten Klein (Jeugd, Welzijn en Sport) installeert de scholiere dinsdag 22 maart om 16.00 uur in de miniatuurstad.

Djoeke werd door de gemeenteraad gekozen, omdat zij zich wil richten op het via social media bekender maken van Madurodam en de achtergrond van het park. Het ondersteunen van goede doelen via de Stichting Madurodam Steunfonds is een van de belangrijkste onderdelen hiervan.

De Jeugdgemeenteraad gaat een aantal projecten van het fonds bezoeken en beoordelen. Djoeke staat er niet alleen voor. Samen met locoburgemeester Joosje Kist en wethouders Tycho Klessens en Jaimani Ladi en de 19-koppige gemeenteraad, die bestaat uit scholieren van 10 middelbare scholen uit de regio Haaglanden, ‘bestuurt' ze Madurodam.

Eerste onthulling
De nieuwe burgemeester verricht meteen haar eerste officiële handeling door een sticker van ‘Wereld Stop Tuberculose Dag' op de miniatuur van CORPUS te onthullen. Op Wereld Stop Tuberculose Dag, 24 maart, wordt in het ‘grote' CORPUS door KNCV Tuberculosefonds stilgestaan bij deze ziekte.

De eerste opbrengsten van Madurodam kwamen ten goede aan het Studenten Sanatorium in Laren waar studenten herstelden van TBC. Madurodam is op die manier speciaal verbonden met het Tuberculosefonds.

Gemeenteraad
De gemeenteraad van Madurodam bestaat sinds juli 1952. De burgemeester en wethouders worden gekozen door de raadsleden. De eerste burgemeester van Madurodam was de toen 14-jarige Prinses Beatrix; zij vervulde het ambt van burgemeester tot 1980.

Sindsdien is het een mooie traditie dat ieder jaar een andere scholier het ambt van burgemeester op zich neemt. Koningin Beatrix is nog steeds beschermvrouwe van Madurodam.