Normal_5162

Vorige week vond de feestelijke opening plaats van Het College in Weert, een ontwerp van architectenbureau RAU, zo meldt Architectuur.org.

De school biedt ruimte aan 1.400 leerlingen voor het VMBO, HAVO en VWO. Daarnaast zijn er ook sportfaciliteiten in het gebouw ondergebracht: een multifunctionele sportzaal en de gemeentelijke sporthal die voldoet aan het NOC NSF standaard.

De school ligt op een groene locatie net buiten het centrum van Weert. Het gebouw opent zich met verdiepingshoge ramen naar het omringende groen en biedt leerlingen en docenten een stimulerende leeromgeving met veel daglicht.

Door de transparante gevel zijn alle lesactiviteiten ook van buiten goed zichtbaar. Het onderwijs is niet verstopt, maar doelbewust in de ‘etalage' gezet.

De lineaire, meanderende vorm van het schoolgebouw zorgt ervoor dat de verschillende functies elk over een eigen vleugel beschikken, terwijl de centraal gelegen leerdomeinen nooit ver weg zijn.

De open leerdomeinen sluiten aan bij het vernieuwde onderwijsprogramma van de school, waarin leerlingen zelfstandiger leren werken binnen een herkenbare en veilige omgeving. Daarnaast zijn er ook ruimtes voor klassikaal onderwijs en korte instructies in het gebouw aanwezig.

De plattegronden van de school zijn vrij indeelbaar. Door de grote overspanningen kunnen ook de installaties, bij toekomstige wijzigingen van de indeling, eenvoudig worden aangepast. De onderwijsruimten hebben een netto vrije hoogte van 3,3 meter, waardoor de ruimtes prettig aanvoelen.

Door het gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, zoals bamboe en hout, is er een aangename en natuurlijke leeromgeving ontstaan. Om de exploitatiekosten laag te houden zijn de toegepaste materialen in samenspraak met de facility manager ook op onderhoudsvriendelijkheid geselecteerd.

Het compacte gebouw heeft een gunstige bruto-netto verhouding en een hoge energie-efficiëntie.