DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Verzuimwet is van essentieel belang om het aantal leerplichtige kinderen dat al dan niet terecht thuiszit, terug te dringen. Dat stelde minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) woensdag in de Tweede Kamer.
Nu is het zo dat scholen kinderen vaak niet uitschrijven als ze hen van school sturen, of dat een leerplichtambtenaar de schooldirectie niet strafrechtelijk vervolgt omdat er in de toekomst met diezelfde directie moet worden samengewerkt.
De nieuwe wet ligt momenteel ter behandeling in de Eerste Kamer en geeft meer ruimte aan leerplichtambtenaren om een bemiddelende rol te spelen tussen scholen, ouders en andere betrokken partijen. Daarnaast zorgt de wet ervoor dat de juridische rompslomp bij mogelijke sancties voor rekening is van de Inspectie van het Onderwijs.
Ongeveer drieduizend kinderen in Nederland gaan jaarlijks langer dan vier weken niet naar school, terwijl ze eigenlijk wel zouden willen. Deze thuiszitters hebben over het algemeen psychische of gedragsproblemen. Volgens de minister is er momenteel geen concreet instrument dat ouders of scholen verplicht de zorg voor die kinderen op zich te nemen.
„Het gaat te ver om te spreken van een sanctieloze tussenperiode", aldus Van Bijsterveldt. „Maar dat er iets moet gebeuren om het aantal leerlingen dat al dan niet terecht thuiszit terug te dringen, staat vast."
Naast de Verzuimwet moet een zogenoemde zorgplicht voor scholen ertoe leiden dat steeds minder kinderen worden buitengesloten van onderwijs. De minister is bezig met een wetsvoorstel waarin die zorgplicht wordt vastgelegd.