Normal_5418

Chaostheorie, supergeleiding en de uitdijing van het heelal; met deze onderwerpen hebben vier middelbare scholieren een eerste prijs gewonnen in een wedstrijd voor profielwerkstukken natuur- en sterrenkunde.

Deze leerlingen krijgen hiermee van de Universiteit Utrecht een reis aangeboden naar de deeltjesversneller in Genève of de sterrenwacht op La Palma. De prijzen werden op vrijdag 15 april uitgereikt door Utrechtse natuurkundige en Nobel laureaat prof. Gerard 't Hooft.

Met de wedstrijd proberen de Universiteit Utrecht en het Universiteitmuseum Utrecht leerlingen uit te dagen om een diepgravend en creatief profielwerkstuk over de natuur- of sterrenkunde te maken. De werkstukken konden worden ingediend in de categorieën natuurkunde of sterrenkunde met als respectievelijke hoofdprijzen een reis naar de deeltjesversneller in Genève en een bezoek aan de internationale sterrenwacht op La Palma.

Uitdijing heelal
Lava Sulayman heeft met haar profielwerkstuk over de uitdijing van het heelal de eerste prijs gewonnen in de categorie sterrenkunde. De scholiere van het Rhedens Lyceum in Rozendaal bepaalde met behulp van astronomische meetgegevens de uitdijing van het heelal en maakte zo een schatting van de leeftijd van het heelal.

Hiermee heeft ze een reis gewonnen naar de sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma.

Chaos en supergeleiding
In de categorie natuurkunde kregen twee inzendingen een gezamenlijke eerste prijs. Victor Reijnders en Boy van Minderhout van het Norbertuscollege in Roosendaal kregen de prijs voor een werkstuk over chaostheorie. Hierbij hebben ze zelf een waterrad van Lorentz nagebouwd om ook in een experiment chaotisch gedrag te onderzoeken.

Ook Riande Dekker van de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle ontving een eerste prijs. In haar profielwerkstuk beschrijft ze zowel theorie als eigen experimenten aan supergeleidende materialen. Deze bijzondere materialen hebben als ze extreem koud worden gemaakt geen enkele elektrische weerstand. Deze drie leerlingen hebben hiermee een bezoek aan de deeltjesversneller van CERN in Genève gewonnen.

Uitreiking
De jury was behalve over het grondig theoretische onderzoek ook te spreken over de creativiteit van de deelnemers. Deze kwam onder andere tot uiting in ingenieuze experimenten en artistieke filmpjes over het onderwerp.

De prijzen werden uitgereikt door jurylid en Nobel laureaat prof. Gerard 't Hooft in de expositie Master the Universe! van het Universiteitsmuseum Utrecht.