Normal_5505

Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen hebben ontdekt dat Nicolaas Verkolje's schilderij Venus en de slapende Amor jarenlang verkeerd is geïnterpreteerd, zo meldt Nijmegen Leeft.

Volgens de leerlingen is de slapende jongen op het schilderij, dat nu is te zien in de tentoonstelling over Nicolaas Verkolje, niet Amor, maar de mythologische figuur Ascanius.

Docent George van Hoof verving op 18 april 2011 onder het toeziend oog van zijn leerlingen het tekstbordje voor een bordje met de nieuwe, officiële titel: Amor neemt de gedaante aan van de slapende Ascanius.

Het schilderij, dat Rijksmuseum Twenthe in bruikleen heeft van Musée des Beaux-Arts de Carcassonne, wekte de interesse van docent Klassieke Talen George van Hoof van het Stedelijk Gymnasium. Hij dacht er de voorstelling van Amor die de gedaante van Ascanius aanneemt in te herkennen, maar deze interpretatie kwam niet overeen met de officiële titel van het schilderij L'Amour endormi, oftewel Venus en de slapende Amor.

Zijn leerlingen van de klassen 2B en 2E onderzochten de kwestie en kwamen tot de conclusie dat de afgebeelde jongen Ascanius moet zijn.